KAD JE DUVAO "VRUĆ VETAR": Ovo niste znali o jednoj od omiljenih serija svih vremena

Serija "Vruć vetar" je snimljena za samo osam meseci. Naravno, scenario je napisao Siniša Pavić, po svom istoimenom romanu, u saradnji sa Ljiljanom Pavić, a režirao je Aleksandar Đorđević. Serija je snimljena u 10 epizoda koje su premijerno emitovane u periodu od 6. januara do 10. marta 1980. godine.

Kuća u kojoj je živeo Blagoje Popović Firga, kojeg je igrao Čkalja, srušena je ove godine.

Ljubiša Samardžić otkrio je da je nagrađen u Rimu za ovu seriju:

- Malo ljudi zna da sam 1983. u Rimu dobio najveće glumačko priznanje, proglašen sam za glumca godine. Sredinom osamdesetih u Mađarskoj sam proglašen za najboljeg glumca i sećam se da me je na stadionu Nep dočekalo 100.000 ljudi, a 50.000 obožavalaca je ostalo ispred ulaza. Takvo priznanje teško da je bilo koji glumac doživeo.

Serija je proglašena za najbolju i u Rumuniji, ali i u Bugarskoj.

Samardžić je otkrio i da je imao prostora za improvizaciju. Scena u kojoj on kaže: "Treba mi dupla kafa", a pritom baca šešir koji završava na čiviluku, nastala je spontano, i dodao ju je upravo legendarni glumac.

Pesma "A sad adio" nastala je za samo 30 sekundi, otkrio je Vojkan Borisavljević, i to dok je čekao taksi za aerodrom.

- Sećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pesma, da mora da se oseća vruć vetar. Pre toga sam letovao na Kritu i već sam to osetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pesmu.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još