Marko Dimitrijević, stručni konsutant za ishranu, suplementaciju i kondicioniranje rvačke reprezentacije Srbije, uoči Evropskog prvenstva u Novom Sadu: Naši rvači su svetska velesila!

“Pripreme su uveliko u toku, počeli smo sredinom januara i sve vreme sam uzreprezentativce. Ono na čemu ćemo, kada je moj deo posla u pitanju, najviše raditi je oporavak, korekcije u ishrani i hidrataciji, kao i konstantan monitoring počev od antropometrijskih testiranaja, praćenja srčane frekvence i pritiska i merenje laktata. U drugom delu sezone očekuje nas svetsko prvenstvo u Francuskoj krajem avgusta meseca”, rekao nam je na početku razgovora Marko Dimitrijević, naš najuspešniji bodybuilding takmičar i poslednje tri godine član stručnog tima koji vodi naše rvače.

Od 2014. godine angažovani ste od strane Rvačke reprezentacije Srbije kao stručni konsultant za ishranu, suplementaciju i kondicioniranje naših najboljih rvača. Koje ste sve uspehe do sada postigli s njima?

- Te godine sam dobio ponudu od RSS da odrzim seminar na njihovom kongresu trenera i ubrzo je usledila i ponuda koju sam, naravno, prihvatio.
Bio je to veliki izazov za mene, ali ujedno i ogromna odgovornost, nije mala stvar preuzeti na sebe to da budete stručni konsultant za ishranu, suplementaciju i kondicioniranje našeg najtrofejnijeg olimpijskog sporta. U isto vreme, u naš tim došao je i bugarski stručnjak Stoian Dobrev, vrhunski rvački trener i te 2014.godine Davor Štefanek postao je svetski prvak. Godinu dana kasnije Štefanek osvaja bronzu na svetskom prvenstvu, a 2016. godine Aleksandar Maksimović, Viktor Nemeš i Davor Štefanek postaju vicešampioni na evropskom prvenstvu.
Takođe, kao što verujem da svi znate Štefanek osvaja i zlato na OI u Riju.

Ako se ne varam, nedavno ste produžili saradnju. Šta Vas u narednom periodu očekuje kada su pripreme naših reprezentativaca u pitanju?

- Tako je. Početkom maja ove godine, dakle za manje od dva meseca, očekuje nas veliki spektakl u Novom Sadu: Evropsko prvenstvo u rvanju.

Trenutno se nalazite na pripremama u Mađarskoj, da li sve teče po planu?


- Trenutno se nalazimo u Tata banji u olimpijskom kompleksu i pripreme teku po planu, imamo dobre uslove za rad i sve je usresređeno ka jednom cilju - osvajanje medalja na Evropskom prvenstvu.


Koja su Vaša očekivanja, jesu li momci spremni da ponove uspeh iz Rija?

- Moja očekivanja su uvek bila realna, čak i dok sam se sam profesionalno bavio sportom. Tako je i danas. Cilj je da svako od njih bude bolji nego na predhodnom takmičenju.
Ceo stručni tim na čelu sa Dobrevim, Sretom Damjanovićem i ja verujemo u veliki uspeh na predstojecem takmičenju. Imamo 5 momaka spremnih da osvoje medalje. Veoma je važno to što njih petorica funkcionisu kao tim, kao jedna celina iako je rvanje individualni sport i slobodno mogu reći da je rvačka reprezentacija Srbije svetska velesila, to su predhodni rezultati i pokazali.

Hoćete nam otkriti šta ste, kao stručni konsultant za ishranu reprezentacije, Davoru Štefaneku jutros preporučili za doručak?

- Gde nam uslovi dozvoljavaju u dogovoru sa kuvarima momci dobijaju tačno izbalansirane obroke shodno njihovom bazalnom metabolizmu, dnevnoj potrošnji i težinskim kategorijama.
Kako se bliže takmičenja, tako se vrše i korekcije u ishrani.
Doručak je uglavnom bogat složenim ugljenim hidratima niskog glikemijskog indeksa (60%), proteinima (25%) i zdravim mastima (15 %). Akcenat je, naravno, na konstantnoj hidriranosti. Dva sata nakon doručka imaju prvi trening, a šta je konkretno doručak Davora Štefaneka neka ostane tajna do nekog sledećeg intervjua.


Iza Vas je čak 14 godina rada kao personalni trener. Ono što je manje poznato je da ste Vi prvi u Srbiji osmislili novi koncept da tako kažemo menjanja životnog stila. O čemu se zapravo radi?

- Glavni problem današnjice je takozvana Zona komfora u kojoj se svi nalazimo, a to podrazumeva i činjenicu da većina ljudi vodi sedentarni način života imaju nedovoljnu ili nikakvu fizič ku aktivnost. Takođe, ishrana većine je neadekvatna,navike su većinom loše, a na sve to dodajte još i neizostavni stres. Takvog čoveka je najteže pokrenuti i izvući ga iz te komfor zone. Najveća greška je odmah pribegnuti nagloj fizičkoj aktivnosti i drastičnim promenama u ishrani. Ovako ogromne izmene uglavnom su štetne i takvi klijenti brzo odustaju od vežbanja i zdravog načina života i vraćaju se zoni konfora. Novi koncept rada s klijentima sastoji se iz niza dijagnostičkih pregeda od strane lekara sportske medicine, kompletnih biohemijskih analize krvi, sagledavanja svih navika klijenta od načina na koji se hrani do svakodnevnih aktivnosti. Dakle, određujemo zdravstvene, licne i fitnes ciljeve svakog klijenta, tačnije praćenjem zdravstvenih parametara dolazimo do željenog cilja i time poboljšavamo opšte zdravstveno stanje klijenta.
Siguran sam u to da je zdravstveni fitnes budućnost u koju treba ulagati jer se kroz njega mi, personalni treneri, bavimo prevencijom mnogih teških bolesti današnjice kao što su dijabete, srčana oboljenja, gojaznosti i mnoga druga.


Dakle, prvi trening je besplatan. Šta on podrazumeva?

- Tako je, prvi trening je besplatan i on se sastoji iz antropometrijskih testiranja, određivanja bazalnog metabolizma, informativnog razgovora kao i provere motoričkih sposobnosti.
Sledeći korak su biohemijske nalaze krvi i EKG i ergospirometrija test kod našeg lekara sportske medicine. To je jedan protokol koji prolaze svi naši klijenti i preduslov da bi uopšte radili sa nekim.

Ako sam dobro razumela, uz Vas je i čitav tim stručnjaka?

- FIT IN Marko Dimitrijević (web: http://fit-in.rs) već duži niz godina sarađuje sa mnogim stručnjacima iz domena sportske medicine i treninga. Prof. Dubravko Turk, moj mentor sa Fisaf akademije koju sam i završio i radio kao predavač praktične nastave, zatim naš veiki stručnjak prof. dr Sergej Ostojić deo su zdravstvenog fitnesa. Trenutno sarađujem sa dr. Seadom Maličevićem koji se bavi pregledima svih mojih klijenata, a stručni konsultant za kondicioniranje vrhunskih sportista, prof. dr Franja Fratrić neposredno je uključen i u kondicioniranje u RSS. Trenutno radim i kao predavač kako prakticne tako i teorijske nastave u Savezu za Rekreaciju i Fitnes Srbije i 2016. godine proglašen sam za fitnes trenera godine.

U redu, uradili smo prvi trening i kompletnu dijagnostiku, i ukoliko bih seodlučila da treniram kod Vas, kako bi to izgledalo?

- Na to pitanje je veoma teško odgovoriti jer svaka osoba je jedinka za sebe i svako ima neku ili neke slabe karike na kojima treba raditi. Uopšteno radi se na razvoju svih segmenata: od kardiorespiratorne sposobnosti, razvoja snage, fleksibilnosti, izdržljivosti i poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja klijenta. Na mesečnom nivou pratimo antropometrijsku promenu telsnih kompozicija, a na svakih 6 meseci redijagnostika i biohemija.

Koncept grupnog fitnesa u Vašem studiju takođe se razlikuje od klasičnog grupnog treninga. Pojasnite nam malo.

- Moje kolege koje vode ove programe zapravo sprovode poluindividualne treninge u grupama do 3 člana, ali svaki klijent radi po programu koji je dizajniran samo za njega i ovo je takođe moj način da klijentima približimo zdravstveni fitnes, u finansiskom smislu dostupan većini ljudi.

U planu je i takozvani online sistem treniranja.

- Sve veći broj zahteva, narocito iz inostranstva, i pitanja u vezi treninga i ishrane naveli su me na to da ćemo u ponudi imati i ovakav oblik saradnje.
Online treninzi biće okrenuti ka inostranom tržistu. Naravno, i svima u Srbiji kojima je takva usluga od pomoći.

Kada ste prestali da se bavite bodibidingom? I kako danas izgledaju Vaši treninzi?

- Pre šest godina, 2011. prestao sam da se bavim takmičarskim bodybuildingom, ali nikada nisam prestao sa treninzima i možda jednog dana ponovo budem aktivivan.
I pored svih obaveza u toku dana, treniram pet do šest puta nedeljno s tim da sada mnogo pametnije vežbam i mnogo manje rizikujem da se povredim. Pored treninga snage i hipertrofije radim i aerobne treninge.
Osećam se dobro i bez problema izdržavam i sve fizičke i psihičke napore koji su svakodnevica u mom poslu. Jednostavno, briga o ljudima je na prvom mestu.


Koji uspeh, odnosno medalja ili da kažemo plasman, Vam je najdraži iz dugogodišnje bodibilding karijere?

- Moje prvo takmičenje bilo je davne 1994. godine, a poslednje 2011. i za tih 17 godina iza sebe imam preko 40 međunarodnih takmičenja. Najdraža takmičenja sumi učešće na Arnold Clasiku 2010. godine, u kategoriji bodybuilding do 90 kg, zatim Mr. Universe 2011. godine u Engleskoj i Balkansko prvenstvo 2010. gde sam, po mojoj slobodnoj proceni, možda dostigao najbolju formu ali sam zauzeo drugo mesto. Iako sam mogao nastaviti s takmičenjem, čak i uzeti pro card, odučio sam se za to da radim na sebi, da se edukujem i da se bavim ovim poslom kojim volim, u kome uzivam i svaki dan sebi zadajem nove ciljeve. To me motiviše, kao i činjenica da i dalje treniram svih 365 dana u godini.

I za kraj, koji savet biste uputuli damama pred leto: kako je najlakše do savršene linije za bikini?

Damama pred leto toplo bih savetovao da ne čekaju maj da krenu s treninzima, veće je to trebalo uraditi još u januaru. Ako nisu krenule s treninzima, nemaju šta da čekaju, tegova ne bi trebalo da se plaše. Trening snage je obavezan - hipertrofija u kombinaciji sa aerobnim treningom. Vežbanje neka vam postane deo svakodnevnice, trening doživljavajte kao ulaganje u zdravlje. Fizički izgled će doći sam po sebi, nemojte pribegavati rigoroznim dijetama jer se kroz praksu pokazalo da je sve više devojaka sa zdravstvenim problemima kao što su anemija, policistični jajnici, poremećaj u radu tiroidne žlezde, predijabetes stanja... Neproverene i rigorozne dijete takva stanja mogu samopogoršati. Savetujem prvo obevezan lekarski pregled i rad isključivo pod nadzorom stručnih trenera i na leto će biti i zdrave i zgodne.

Pogledajte još