POLITIČKI RIJALITI PLAĆENIJI OD TELEVIZIJSKOG: Kandidati za predsednika Srbije danas dobijaju milione!

Naime, iz budžeta Srbije za održavanje redovnih predsedničkih izbora opredeljeno je 641,8 milion dinara, a polovina te sume odnosno oko 320 miliona dinara odvojeno je za kampanju do izbornog dana, 2. aprila, i to ravnomerno na svih 11 predsedničkih kandidata, dok se ostatak čuva za eventualni drugi izborni krug. Po toj računici, svaki predsednički kandidat na predstojećim izborima će za kampanju od države dobiti oko 29 miliona dinara, ili oko 237.000 evra i to najkasnije do večeras.

Taj novac bi trebalo da se koristi isključivo za kampanju, i u obavezi su da potrošeno "pokriju" računima iliti dokazima na šta su pare date.

Nikom od njih, iako realno za to postoje uslovi, neće pasti na pamet da nešto "muljaju, prave malverzacije, a novac strpaju u džep jer bi u tom slučaju moglo da im se desi da ostanu bez krova nad glavom, budući da je većina njih kao jemsto da bi dobila novac od države položila nekretnine, bankarske garancije ili državne hartije od vrednosti – i to u visini iznosa koji će dobiti od države.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković kaže da je trošenje novca dobijenog od države lako proverljivo i da misli da se na tu vrstu rizika neće niko od kandidata usuditi.

- Time bi se ti takozvani mali kandidati trajno diskreditovali. Sistema - ja se kandidujem potrošim nešto novca na registraciju, na minimum kampanje a ostalo zadržim, verujem neće biti. Prvo jer to nije ni toliki izazov ni novac jer se radi o 237.000 evra što nije dovoljno ni za jednu minimalnu kampanju prepoznatljivosti i fokusiranosti ako bi ona pokrivala celu Srbiju i pokazivla neke ambicije. Sa druge strane vi ste u rizičnoj zoni vraćanja sredstava ukoliko ne dobijete jedan odsto glasova, tako da sa tim se nije šaliti, pogotovo što su mnogi od kandidata založili stanove i druge nepokretnosti. Ostvariti jedan odsto na izborima na kojima će biti ogromna izlaznost nije manje od 40-50 hiljada glasova, a to nije jednostavno, ako stavrno nemate bar neki nivo prepoznatljivosti. Veći je problem su realno milionske kampanje koje će imati tek nekoliko kandidata koji su u prvom planu - objašnjava on.

Izvor: Alo!

Pogledajte još