64. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA EKSPERIMENTALNOG FILMA & VIDEO ARTA

U takmičarskoj konkurenciji 64. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Domu omladine Beograda biće prikazano preko 80 filmova: kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Predstavljamo vam program eksperimentalnog filma i video arta, u okviru kojeg će biti dodeljena Gran Pri nagrada, čiji novčani deo iznosi 2.000 evra.
Selektor ovog dela programa je filmska rediteljka, video umetnica i umetnička direktorka festivala savremenog eksperimentalnog filma REZ, Marta Popivoda.

Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji eksperimentalnih filmova & video art-a radiće u sastavu: Jelena Stanković, direktor fotografije; Miroslav Karić, istoričar umetnosti i Ana Adamović, fotograf.

64. MARTOVSKI FESTIVAL // 30.3-2.4.2017. DOM OMLADINE BEOGRADA

RASPORED PROJEKCIJA U SELEKCIJI EKSPERIMENTALNOG FILMA & VIDEO ARTA

CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.

Nedelja, 02.04. Velika sala DOB

17h – Takmičarski program – eksperimentalni film & video art

Daljine, r: Jelena Maksimović, Ivan Salatić (2014, 19 min, Srbija)

Na zrnastom VHS snimku iz detinjstva, koje je u međuvremenu prešlo i u mladost, Daljine se kroz mračnu i poetsku formu bave odnosom mlade Saške i njenih roditelja.

Spirit Et Makina, r: Ivan Antić, (2017, 2.30min, Srbija)

Egzistencijalisticka kriza jednog Humanoida koja ispituje linearnost vremena i ponavljanje gresaka.

Transfiguracija, r: Igor M. Toholj, (2017, 5.20 min, Srbija)

Eksperiment u vizuelnoj transformaciji uskog i dubokog prostora hodnika u geometrijsku strukturu ispresecanih formi: linija, površina i svetlosnih izvora koji odražavaju atmosferu onostranog.

Sve, još uvijek, u orbiti, r: Dane Komljen, James Lattimer, (2016, 23 min, Srbija)

Dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brazilije: san sveca Don Boska kao temelj stvaranja megalopolisa i maleni gradić koji su izgradili njegovi radnici i u kome su živeli sa svojim porodicama.

Sjećanje, r: Zdravko Delibašić, (2017, 3 min, Srbija)

Eksperimentalni film čini oko 400 crteža koji su deo istoimenog ciklusa: skup vlastitih, intimnih doživljaja ili iskustava koji predstavljaju pojave kao što su ljudi, lica, prostor, svetlost...

Away from home, r: Milica Lapčević, (2016, 5 min, Srbija)

Eternity Airlines prostire se u dva pravca – kao sistem transporta koji više uopšte ne haje za svoje korisnike i kao beskonačni proces eksploatacije smisla koji opstaje i u nebeskim visinama.

Kameleon, r: Tina Gverović, Siniša Ilić, (2014, 13min, Srbija)

Kameleon je deo šireg projekta koji ispituje institucije umetnosti i njihove problematike. Kao polazišne tačke korišćeni su umetnički segmenti izložbe Izvrnuta kuća, istih autora održane u Tate Modern 2013.

Manifest varvarima duha i misli na svim kontinentima, r: Saša Perić, (2015, 6 min, Srbija)

Eksperimentalni film rađen po motivima manifesta Ljubomira Micića, osnivača jugoslovenskog avangardnog pokreta zenitizam. Minijaturna balkanska odiseja koja se poigrava sa zenitističkom idejom Barbarogenija.

Poslednji zapis Leonida Šejke, r: Zlatko Stojković, (2017, 14 min, Srbija)

U svetu privida vladaju nepoznate prevare. Nema granica u progresu. Opasnost dolazi sa đubrišta. Kontra-avangardni umetnik protiv svog demona. Borba u kojoj je moderna umetnost završena.

Epiphany and isolation, r: Mihajlo Jevtić (2016, 10 min, Srbija)

Dolazak apostola. Bogojavljenje u slow motionu. Svaki čovek za sebe... Film je nastao u saradnji sa belgijskim kompozitorom Dirkom Serriesom, a u okviru projekta Microphonics.

Proba filma, r: Miroslav-Bata Petrović, Zlatomir Dukić (2016, 6 min, Srbija)

Jedan autor je isprobavao kameru i napravio tri kadra. Drugi autor je na tim kadrovima isprovabao montažu, efekte i percepciju gledaoca. Demonstracija savremenih montažerskih mogućnosti.

Martovski festival i nadlanu.com nagrađuju čitaoce portala - za ovaj termin delimo 5X2 karte!

Svoje podatke (ime, prezime, kontakt telefon) pošaljite na e-mail adresu tatjana.misovic@color.rs!

Pogledajte još