64. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA ANIMIRANOG FILMA

U takmičarskoj konkurenciji 64. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Domu omladine Beograda biće prikazano preko 80 filmova: kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova.

Predstavljamo vam program animiranih filmova, koji se takmiče za Gran Pri nagradu, čiji novčani deo iznosi 2.000 evra. Selektor ovog dela programa je snimatelj, animator, reditelj i predavač, Nikola Majdak mlađi.

Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji animiranih filmova radiće u sastavu: Igor Prassel, osnivač i umetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka: Ana Nedeljković, vizuelna umetnica i edukatorka i Jelena Bešir, autorka animiranih filmova.

64. MARTOVSKI FESTIVAL // 30.3-2.4.2017. DOM OMLADINE BEOGRADA

RASPORED PROJEKCIJA U SELEKCIJI ANIMIRANOG FILMA

CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.

Subota, 01.04.

Amerikana

17h – Takmičarski program – animirani film

Equilibrium, r: Mirela Srebrić (2016, 13 min, Srbija)

Jedne noći se u stanu kolekcionarke insekata pojavljuje leteći posetilac sa, naizgled, dobrim namerama. Upuštajući se u romansu, mlada kolekcionarka i ne sluti da je očekuje veliko iznenađenje.

Simina treća ruka, r: Darko Dacović (2013, 10 min, Srbija)

Simi na stanici prilazi prosjakinja u potrazi za sitnišem i on slučajno kija u njeno lice. Umesto da joj se izvini, Sima počinje da se smeje. To razbesni staricu koja na neotesanog mladića baca kletvu.

Mesečeva šuma, r: Marija Milovanović Lazarevski (2016, 6 min, Srbija)

Mesečeva šuma je alegorija za savremeni svet čijoj smo (ne)milosti prepušteni. Odnos između suprostavljenih likova (čovek-jelen, jelen-čovek) je prirodno stanje, koje nekom daje a nekom oduzima.

Jaletova venera, r: Igor Kekeljević (2016, 5 min, Srbija)

U ovom animiranom filmu Igor Kekeljević oživljava skulpture Ljubodraga Jankovića Jaleta. Kroz figuru žene i temu plodnosti traga se za smislom, istažuje odnos ništavila i obnove života.

Fliposkop, r: Krunoslav Jović (2017, 5 min, Srbija)

Grupa udarnika vredno radi na zajedničkom projektu. Oni pripremaju animirani film o Ikaru koji treba da bude prikazan u bioskopskoj sali punoj posetilaca. Ali, ne ide sve po planu...

Pravda, r: Jelena Vučić (2016, 5 min, Srbija)

Nakon što sistem zakaže, roditelji odlučuju da preuzmu pravdu u svoje ruke i kazne pijanog vozača koji je usmrtio njihovu kćerku. Njihova odluka će inicirati još jedno suđenje.

Životi, r: Goran Rakić (2016, 7 min, Srbija)

Starica prelistava debeli porodični album i tako se priseća svog života. U ovoj simboličnoj priči o životu i smrti, trajanje ljudskih života predstavljeno je kao trajanje plamena sveće.

Ogledalo, r: Milan Marić (2015, 5 min, Srbija)

U starom, raskošnom zdanju, starac se odmara pored kamina. Kada se pred njim pojavi Smrt, starac odlučuje da joj se suprostavi i mačem odbrani svoj život. Ali, Smrt je nepobediva.

Nasleđe, r: Jovan Rakić (2016, 5 min, Srbija)

Dvojica veštih i prekaljenih revolveraša se spremaju za vatreni okršaj, dok sin jednog od njih posmatra iz prikrajka. Nakon što takmac ubije njegovog oca, dečak odlučuje da se osveti.

Naš grad, r: Katarina Ćirilović Popović, Ana Đorđević Petrović (2016, 8 min, Srbija)

Grupa autora koja je 2016. iznenadila javnost filmom Naš Beograd na vodi, godinu dana kasnije poklanja svojim sugrađanima nastavak filma uz poruku - učestvujmo u razvoju grada.

Martovski festival i nadlanu.com nagrađuju čitaoce portala - za ovaj termin delimo 5X2 karte!

Svoje podatke (ime, prezime, kontakt telefon) pošaljite na e-mail adresu tatjana.misovic@color.rs!

Pogledajte još