fbpx

NAJVAŽNIJI OBROK: Tri ideje za brz i zdrav doručak

Ovih nekoliko saveta pokazuju kako na brzinu mogu da se pripreme zdravi i jednostavni obroci za što kvalitetniji početak novog dana.

1. Jaje - omiljena namirnica

I nutricionisti kažu da su jaja među najkorisnijim prehrambenim proizvodima. Mogu da se pripreme na bezbroj načina, a najjednostavniji je kuvanje, koje traje oko tri minuta.

Ako želite da pripremite savršena meko kuvana jaja, potrebno je da pre samog kuvanja napravite rupicu na ljusci jajeta. Višak vazduha će izaći napolje, što će sprečiti pucanje. A dok se jaja kuvaju, na brzinu napravite ukusnu sezonsku salatu sa sirom.

2. Žitarice - osnova svake ishrane

Dan može da se započne i žitaricama. Važno je da se odaberu one žitarice koje sadrže vlakna i proteine, pošto one duže održavaju osećaj sitosti.

Jedna od najzdravijih žitarica je zob. Kaša od zobenih pahuljica može da se pripremi sa toplim mlekom ili sa jogurtom. Kome se ne sviđa ukus, može da doda i kockicu tamne čokolade, koja čak poboljšava protok krvi i smanjuje nivo holesterola. Umesto pahuljica, u jogurt ili mleko može se dodati i nadrobljeni integralni keks.

Ako ste, ipak, u gužvi iz kuće otišli bez doručka, ponesite bar pakovanje keksa od celih žitarica, koji mogu da posluže kao idealna zamena za doručak.

3. Banane – zdrava dopuna doručka

Žuto voće je najbolji izvor skroba. To je zdrav ugljeni hidrat koji dugo drži osećaj sitosti. Zato kao idealan jednostavni doručak napravite frape od banane. Dovoljno je da ih oljuštite i ubacite u mikser zajedno sa mlekom i šećerom, umutite sve zajedno, i da, zatim, kratko rashladite u frižideru.

Banane sadrže i kalijum koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska, što odgovara osobama koje pate od hipertenzije. Banane mogu da se dodaju i u pahuljice od žitarica.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.