Građevinarstvo u Srbiji na rubu propasti

BEOGRAD, 28. januara 2010. (Beta) - Građevinarstvo u Srbiji je na rubu propasti i ova godina će biti izgubljena ako se ne ubrza izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola, rečeno je u četvrtak u Privrednoj komori Beograda.

Država bi trebalo da podrži sektor, da izdaje više dozvola i smanji birokratiju da bi opstalo građevinarstvo u Srbiji, rekao je predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković na sednici Upravnog odbora komore.

Pomoćnik ministra prostornog planiranja Aleksandra Petrović-Damjanović rekla je da je počelo izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola u Beogradu. Ona je objasnila da prilikom izrade Uredbe o konverziji prava korišćenja u svojinu nad zemljištem nije bio cilj da se preispituju postupci privatizacije već da se plati nešto što nije plaćeno.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Anđelko Kovačević je izjavio da je prihod građevinarstva prošle godine opao za 30 odsto, a obim poslova za 50 odsto. "Građevinarstvo je u velikoj recesiji i ne vidi se oporavak", rekao je on i dodao da od taj sektor privrede prvi oseti i recesiju i oporavak.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.