Egipat i Gana u finalu Kupa afričkih nacija

LUANDA, 28. januara 2010. (Beta-AP) - Fudbalske reprezentacije Gane i Egipta sastaće se u finalu Kupa afričkih nacija, pošto su pobedili na utakmicama polufinala turnira u Angoli.

Branilac titule šampiona Egipat u Bengueli je pobedio Alžir sa 4:0 na utakmici koju je poraženi tim završio sa osmoricom fudbalera na terenu.

Prvi je isključen Rafik Hališ koji je u 38. minutu skrivio penal i dobio drugi žuti karton. Hosni Abd Rabo bio je siguran sa bele tačke za vođstvo Egipta od 1:0, koje je u 65. minutu duplirao Mohamed Zidan.

Pet minuta kasnije teren je zbog direktnog crvenog kartona morao da napusti i Nadir Belhađ, što je Egipat iskoristio i preko Mohameda Abdel-Šafija u 81. minutu postigao i treći gol.

Alžir je u 88. minutu ostao bez još jednog igrača, pošto je drugi žuti karton pokazan i golmanu Faziju Šaušiju.

Najbolji strelac dosadašnjeg toka turnira Mohamed Nagi Gedo u sudijskoj nadoknadi postavio je konačan rezultat postigavši svoj četvrti gol na Kupu afričkih nacija.

Gana je u Luandi pobedila Nigeriju sa 1:0 golom Asamoe Gijana u 21. minutu.

Selekcija Gane, koju sa klupe predvodi srpski trener Milovan Rajevac, tako je stigla do svog prvog finala kontinentalnog šampionata još od 1992. godine.

Prethodno je četiri puta i osvajala titulu prvaka Afrike koliko i Kamerun. Više trofeja sakupio je samo Egipat, koji je šest puta bio najbolji na kontinentu.

Svi polufinalisti turnira u Angoli obezbedili su i učešće na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi u junu i julu. Gana će igrati u Grupi D sa Srbijom, Nemačkom i Australijom.

"Rekao sam mojim igračima da ćemo igrati za finale, a ne da bi prikazali lep fudbal. Samo je rezultat bitan", kazao je Rajevac, koji u Angoli ne može da računa na nekoliko vrlo bitnih članova tima, među kojima ni na vezistu Čelsija Mišela Esjena.

"Naš tim je vrlo mlad i zbog neiskustva smo Nigeriji dozvolili da bude opasna. Ali dobro smo se branili. A odbrana je vrlo važna u modernom fudbalu", istakao je nekadašnji trener Crvene zvezde, Vojvodine i čačanskog Borca.

Pogledajte još