Adrijan Mutu pozitivan na antidoping testu

BUKUREŠT, 28.januaea 2010.(Beta) - Rumunski fudbaler Adrijan Mutu bio je pozitivan na antidoping testu posle utakmice između Fiorentine i Barija 10. januara, saopštio je Italijanski olimpijski komitet.

Pregledima je u telu 31-godišnjeg fudbalera Fiorentine pronađena supstanca sibutramin, koja je na listi zabranjenih sredstava.

Trener Fiorentine Česare Prandeli Mutua je suspendovao dok ne stignu rezultati drugog uzorka.

Sibutramin je namenjen gojaznim osobama koje žele da oslabe. Nedavno je, ipak, zabranjen u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, takođe, pre dva dana je iz upotrebe povukla lek reduktil upravo zbog prisustva sibutramina u tom preparatu. Odluka je obrazložena povećanim rizikom od moždanog i srčanog udara.

Mutuova sestra večeras je televiziji Realitatea kazala da je njen brat još od detinjstva bio sklon gojenju i ocenila da je on sibutramin sigurno koristio da bi oslabio.

Rumunski reprezentativac bi, ako i drugi test potvrdi prisustvo zabranjene supstance, mogao da bude kažnjen suspenzijom od jedne do četiri godine.

Mutu je već imao problema na testiranjima, pošto je 2004. godine otkriveno da je konzumirao kokain zbog čega je dobio otkaz u engleskom Čelsiju.

Kasnije je potpisao za torinski Juventus, dok ga je Čelsi tužio, pa je fudbaleru naloženo da londonskom klubu plati kaznu od 17 miliona evra. Mutu trenutno pokušava da na Sudu za arbitražu u sportu, koji se nalazi u Lozani u Švajcarskoj, obori prvobitnu presudu.

Pogledajte još