#SerbiaGoesGreen2017 - Dejan Anastasijević: Uloga medija i civilnog sektora je ključna!

Tokom četiri panela i dve studije slučaja, učesnici će razgovarati o izazovima Srbije ka ispunjenju zahteva iz Poglavlja 27 procesa pridruživanja EU, organskoj proizvodnji i njenoj ulozi u celokupnoj privredi, obnovljivim izvorima energije, ekoturizmu, ekološkim kućama i ekološki osvešćenim kompanijama.

Na panelu "Kvaka 27: Kako zahtevi, prakse i sredstva iz EU mogu pomoći Srbiji da bude uređenija i čistija zemlja" učestvovaće i Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika "Vreme", sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Šta vidite kao najveće izazove Srbije u ispunjavanju Poglavlja 27 pregovora sa EU?

- Najveći problem je, naravno, novac, ali očekujem i probleme sa stranim investitorima koji su podigli fabrike koje zagađuju okolinu, a verovatno neće hteti da dodatno ulažu u filtere, procesuiranje otpada itd.

Šta je ono na čemu bi prvom Srbija trebalo da poradi koristeći fondove i sredstva EU kako bi bila čistija i uređenija?

- Situacija je toliko loša da je teško odlučiti odakle početi. Treba se za početak koncetrisati na krizne tačke kao što su Pančevo i Bor, gde je vazduh doslovno otrovan. Zatim treba identifikovati mesta gde ima problema sa pijaćom vodom i rešiti to.

Kako vidite ulogu civilnog sektora i medija u ovom procesu?

- Uloga medija i civilnog sektora je ključna, jer građani često nisu svesni razmere problema, a mnoge interesne grupe i ne žele da budu svesni.

Sve informacije i način prijave za učešće pogledajte na zvaničnom sajtu www.color.rs/serbiagoesgreen2017

Pogledajte još