Olimpijske igre su korisne za NHL

VANKUVER, 28. januara 2010. (Beta-AP) - Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog ocenio je da bi uprava NHL lige severno-američkog kontinenta trebalo da razume da učešće njenih hokejaša na Olimpijskim igrama koristi i samoj ligi.

"Za Olimpijske igre je važno da tu budu i NHL igrači. To se podrazumeva", rekao je Rog na telefonskoj konferenciji za novinare uoči Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru, koje će početi 12. februara.

"Ali i za NHL ligu je važno da njene zvezde zasijaju na Olimpijskim igrama. Ako pogledate kolika je gledanost finala hokejaškog turnira na Igrama videćete da ona odgovara gledanosti Stenli kupa (finalu plej-ofa NHA lige). To je dobro za promociju severno-američkog hokeja", dodao je Rog.

Hokejaši iz NHL lige nastupiće na Igrama u Vankuveru. Uprava lige, međutim, još nije odlučila da li će tamošnjim igračima dozvoliti da budu i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Ruski hokejaši u NHL ligi, među kojima i najplaćeniji igrač takmičenja Aleks Ovečkin, zato su već najavili da će putovati u Soči bez obzira na odluku uprave severno-američkog prvenstva.

Zamenik komesara NHL lige Bil Dejli, međutim, nije se mnogo uznemirio, iako je priznao da svako ima pravo na svoje mišljenje, pa i Žak Rog.

"Shvatam gospodina Roga, ali to ne znači da takav stav imaju i naši vlasnici", naveo je Dejli u mejlu koji je uputio agenciji Kanadijan pres.

Komesar NHL lige ranije je više puta ponavljao da učešće Olimpijskim igrama, odnosno dvonedeljna pauza u njegovom takmičenju, predstavljaju veliki problem za timove u SAD i Kanadi.

NHL igrači su na Olimpijskim igrama prvi put nastupili 1998. u Naganu.

Pogledajte još