Novi grip naduvan problem

PRAG, 29. januara 2010. (Beta) - Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je danas u Pragu nema nameru da se vakciniše protiv novog gripa jer je grip A H1N1 jednako naduvan problem kao i globalno otopljavanje.

On je to rekao posle vanredne sednice nacionalnog Saveta za bezbednost o novom gripu koju je sazvao, kako je rekao, zbog odluke vlade a zatim i načelnika generalštaba Češke armije Vlastimila Piceka da se prinudno vakciniše 16.000 vojnika i građanskih lica zaposlenih u češkoj vojsci.

Vojnici su se odmah oglasili i protestovali u medijima da oni nisu laboratorijski zamorčići na kojima vlada treba da se oslobađa viška vakcina, pošto je do sada na vakcinaciju pristalo svega oko 57.000 Čeha, iako je zemlja naručila milion vakcina.

"Vlada bi prvo trebalo da sa vakciniše sama, da bude jasno da novi grip uzima ozbiljno", rekao je danas Klaus. Pošto je šef države kao komandant oružanih snaga stao na stranu vojnika, Ministarstvo odbrane zamrzlo je odluku a danas je premijer Jan Fišer saopštio da će biti vakcinisano upola manje vojnika.

Pogledajte još