Federer preko Conge do finala

BEOGRAD, 29. januara 2010. (Beta) - Prvi teniser sveta Švajcarac Rodžer Federer plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Australije pošto je pobedio Francuza Žoa Vilfreda Congu sa 3:0 u setovima (6:2, 6:3, 6:2).

Federer je potpuno dominirao u meču koji je trajao 88 minuta, osvojio je 85 poena, a Conga 54. Najbolji teniser sveta je iz 10 pokušaja pet puta oduzeo servis Francuzu, dok 10. igrač na ATP listi nije imao nijednu priliku za brejk.

To će biti 22. finale na grend slem turnirima za Federera, osmo uzastopno.

Švajcarac je do sada osvojio 15 grend slem titula, od kojih tri na Australijan openu. Prošle godine izgubio je od Rafaela Nadala posle pet setova.

Federer će u finalu igrati protiv četvrtog tenisera sveta Britanca Endija Mareja, koji je u četvrtak pobedio Marina Čilića iz Hrvatske sa 3:1.

Federer i Marej su do sada igrali 10 puta, a Britanac je pobedio u šest mečeva.

Prvi teniser sveta rekao je da je očekivao neizvesniji meč sa Congom.

"Zadovoljan sam, ali očkivao sam nešto neizvesniji meč, mislim da je publika bila iznenađena zbog toga što je polufinalni duel trajao kratko", rekao je Federer.

"Dobro sam udarao, nisam paničio. Žo je talentovan teniser, sa velikim potencijalom. Siguran sam da ćemo igrati mnogo dobrih mečeva. Ovo je najverovatnije poslednji put da sam odigrao lak meč protiv njega", dodao je on.

Marej će u nedelju pokušati da postane prvi Britanac osvajač grend slem turnira još od Freda Perija 1936. godine. Federer se našalio rekavši da Velika Britanija nije imala osvajača grend slema 150.000 godina.

"Pa, malo sam promašio. Siguran sam da Endija često pitaju o tome. Mislim da dobro podnosi pritisak medija u Engleskoj. Pobedio sam ga u finalu Ju Es opena, i mislim da tada nije mogao da pruži bolju partiju upravo zbog priča o trofeju", rekao je prvi teniser sveta.

"Dokazao se u Melburnu, sada je na jedan meč od trofeja. Trudiću se da ga sprečim, neće mu biti lako. Čini mi se da je njemu trijumf potrebniji", dodao je Federer.

On je dodao da je spreman na meč u pet setova. "Ovde sam tri nedelje i pokušaću da ponovim dobru igru iz polufinala. Mogu da igram i sedam mečeva u pet setova", poručio je Federer.

.

Pogledajte još