#ProFemina2017 – Hrabro je roditi se i živeti kao žena!

Publici i učesnicima na početku konferencije obratila se glavna i odgovorna urednica magazina „Lepota i zdravlje“ Lidija Ćulibrk i između ostalog rekla: „Nemaju sve žene iste šanse, svi mi ovde smo odgovorni da tim ženama pomognemo, da vodimo računa o njima i da im se nađemo na neki način. Mi smo samo žene u jednom istorijskom trenutku i ovo je zalog za naše unuke, praunuke i verujte da gradimo bedem za budućnost nekih drugih žena, i zbog toga nikada nemojte reći da nam nije trebala ta emancipacija, da niste feministkinja. Budite hrabre, jer hrabro je roditi se i živeti kao žena. “

Konferenciju je otvorila dr Tanja Mišćević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, koja je govorila o ulozi žene i važnosti poštovanja rodne ravnopravnosti za evropske integracije.

“Zahvaljujem se gospođi Ćulibrk i uredničkom timu "Lepote i zdravlja" što ovu konferenciju ne pravi na 8. mart. Ja posmatram ulogu žene dublje i šire od tog datuma. Pričaću vam o tome gde je mesto žene u procesu koji teče i kojim se ja bavim. Zamislite da imate zemljište od jednog hektara i da obrađujete samo jednu polovinu, znate da nećete imati dobar prenos. Pogledajte to kroz ulogu žene, činimo pola stanovništa, a ne koristimo sve naše kapacitete. Najbogatije zemlje koriste sve ono što imaju, sve kapacitete, sve čime raspolažu. E, to je moj cilj. Da probamo da iskoristimo sve naše potencijale.”

Tokom pet panela i dve studije slučaja učesnici su govorili o položaju žene u društvu, feminizmu, tradicionalnim vrednostima i ravnopravnosti polova.

Život me je naučio da ako ste uporni, sve možete da uradite. I naravno nikada o problemima ne treba ćutati, jer ako ćutimo ništa se neće promeniti. Muškarci su pokazali koliko znaju do sada, hajde da mi žene uzmemo stvari u svoje ruke i vodimo ovu državu. Kucnuo je čas da se napravi savez skupštine u kojem će biti 30% muškaraca, a sve ostalo žene”, rekla je prof. dr Danica Grujičić

Razgovaralo se i o zdravoj ishrani i mnoštvu food trendova, kao i o tome kako izabrati onaj pravi, zatim o najmlađima i potrebi da deca imaju više fizičke aktivnosti, o bebinoj koži, o ajurvedi i savremenoj medicine, a zatim i o veoma interesantnoj temi – lepoti sa i bez filtera.

“Kada neko kaže da lepo izgledam, barem ja pomislim da držim stvari pod kontrolom. Pošto imam dvoje male dece, meni to deluje kao ok, držim stvari pod kontrolom. Više mi to znači nego da mi neko kaže da sam lepa na fotografijama. Izazov je sasvim drugačiji pre roditeljstva i kada ste roditelj”, rekla je džez muzičarka, Lena Kovačević

Najveću pažnju publike, ali i najveću diskusiju, izazvao je panel posvećen abortusu, a učesnici su govorili o medicinskom, moralnom i etičkom pogledu na abortus, o pravu žene na abortus i donošenju odluke šta će učiniti sa svojim telom.

Predsednik Color Press Grupe, Robert Čoban, vodio je interesantan razgovor sa dramaturškinjom Biljanom Srbljanović o tradicionalnim vrednostima, o ženskim pravima, feminizmu, digitalnim medijima.

Na kraju konferencije, na temu “Prepoznavanje”, govorila je Marina Maljković, bivša selektorka košarkaške reprezentacije Srbije, trener Galatasaraja,kojoj je zatim uručena ovogodišnja “Pro-Femina nagrada”, a statuu je dizajnirala vizuelna umetnica Jelena Blečić.

Među učesnicima konferencije bili su i Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja, Maja Petrović, blogerka, Vitki Gurman; Daniela Bakić, kolumnistkinja i autorka knjige Dnevnik čuda Dude Alapače,Ivona Pantelić, TV lice,Iva Čuljak, novinarka i instagramerka, Ivan Tomić, glumac i stend-ap komičar, Jovana Gligorijević, novinarka,Milena Bogavac, scenaristkinja predstave Crvena: samoubistvo nacije i mnogi drugi.

Konferencija je održana uz pomoć Golden Rose, Aqva viva, Hemofarm, Veuve Clicquot, Mustela, Eucerin, Dobra ovsena zobena kaša, Ribella, Avene, Multi Gyn, Specijalna ginekološka bolnica Genesis, New Earth Centar, Kuća hrane Lazarević i Ribella obezbedili su snack break, Poslastičarnica Biljana cup cake break i Doncafe caffe break. Zvanična voda konferencije je Aqva viva, tweet wall host je VOX, a zvanično vozilo konferencije Opel.


Pogledajte još