Hajde da razgovaramo o NATO-u

BEOGRAD, 29. januara 2010. (Beta) - Članstvo u NATO-u nije uslov za ulazak u Evropsku uniju, ali Brisel bi želeo da Srbija spoljnu i odbrambenu politiku uskladi sa politikom EU u tim oblastima, izjavio je u petak predstavnik Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki.

"Članstvo u NATO-u nije uslov za članstvo u EU, ali te dve organizacije dele iste vrednosti poput demokratije i vladavine zakona", rekao je Njoki na skupu u Beogradu pod nazivom "Hajde da razgovaramo o NATO-u" koji je organizovala nevladina organizacija Centar za evroatlanske studije.

Predstavnica ambasade SAD u Srbiji Debora Menuti rekla je da Srbija treba sama da odluči da li želi da bude članica NATO-a ili ne, ali da bi američka vlada želela da Srbija postane članica Alijanse.

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić i predsednik Centra za civilno-vojne studije Miroslav Hadžić ocenili su da u Srbiji nema prave rasprave o odnosima Srbije i NATO-a i o bezbednosnim interesima i potrebama zemlje koja bi se zasnivala na činjenicama.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.