ISPUNILA OBEĆANJE: Otvoren testament Esme Redžepove

Kao da je predosetila da joj se bliži kraj, Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament.

Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno njenu kuću u kojoj je smešten Muzej i Dom humanosti i umetnosti "Stevo i Esma Teodostievski" u Skoplju, testamentom ostaviti državi Makedoniji.

Muzej, koji je bio i dom Esme, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

- Godinama je govorila da želi svoj dom kulture i humanosti da ostavi Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjuče je otvoren testament Esme u kome jasno stoji da svu imovinu podaruje državi. Esma je mnogo volela Makedoniju, i Makedonija je volela Esmu. Svuda po svetu, u svim intervjuima je pominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pesmu, dušu i misao. Zato je Esma svu svoju imovinu poklonila Makedoniji - rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, njena najbliža saradnica.

Još kao devojčica, Esma je sanjala da postane pevačica. San joj se ostvario, a kasnije je krunisana Kraljica romske muzike, poznata i cenjena u celom svetu. Pevala je pred velikim državnicima – Titom, Gadafijem, Hruščovom, Sadamom Huseinom, Rezom Pahlavijem, Indirom Gandi… Obišla je sva četiri kontinenta – i to nekoliko puta, a njeni kocerti su uvek bili dupke puni. Mogla je da živi u bilo kojoj svetskoj prestonici, ali se uvek vraćala kući, u njeno rodno Skoplje, gde je rođena 8. avgusta 1945. godine u ulici “Ivo Lola Ribar” broj 20, u kući koja više ne postoji.

Esma Redžepova Teodosijevska umrla je 11. decembra prošle godine nakon kratkog bolovanja. Legendarna pevačica preminula je u 73. godini života.

Izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.