Patrijarh Irinej izvinio se muslimanima

BEOGRAD, 29. januara 2010. (Beta) - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej izvinio se muslimanima i izrazio "najdublje žaljenje" zbog, kako je naveo, "svog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana", prenetog u listu Blic.

"Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana prenetog u dnevnom listu Blic na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu, utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimanâ kao pojedinaca, Islamske zajednice kao celine i islama kao velike svetske religije", navodi se u izjavi patrijarha objavljenoj na sajtu SPC.

Patrijarh je naveo da nema želju da "pokaže naknadnu pamet niti da traži izgovor", ali je dodao - "da je Blic objavio, kao što nije, ono što je prethodilo, i nastavak mog iskaza, javnost bi saznala i za moje reči da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.