Enenova i Vilijamsova žele grend slem trofej

MELBURN, 29. januara 2010. (Beta-AP) - Prva teniserka sveta Amerikanka Serena Vilijams i nekada najbolja svetska igračica Belgijanka Žistin Enen igraju sutra u finalu Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu.

Meč višestrukih grend slem šampionki neće početi pre 9.30 po srednjoevropskom vremenu.

Sedmosturka grend slem šampionka Enen se posle 20-mesečne pauze vratila na teren i na dva turnira na koliko je nastupila, oba puta je izborila plasman u finale. Na turniru u Brizbejnu, pocetkom meseca, od nje je bila bolja sunarodnica Kim Klejsters.

"Ovo je više nego nestvarno. Igrati u finalu protiv prve igračice na WTA listi je veliki izazov", rekla je Enen.

"Sjajno. Volim završnice turnira, tada nema mnogo ljudi u hodnicima, svlačionica je prazna i sve je mirno", dodala je.

Žistin Enen i Serena Vilijams su do sada odigrale 13 mečeva, ali nikada se nisu sastale u finalu nekog grend slem turnira. Serena je ostvarila sedam pobeda, poslednji put na turniru u Majamiju 2008. godine (6:2, 6:0).

Međutim, u međusobnim duelima na grend slem turnirima, Enenova je uspešnija, pobedila je Serenu četiri puta, a dva puta je poražena.

"Ona je pravi šampion. Obe smo veliki borci i želimo pobedu. Mislim da smo u prošlosti pomogle jedna drugoj da budemo bolje", rekla je Belgijanka.

Vilijamsova, koja je od 2003. svake neparne godine osvajala Australijan open, boriće se za svoju 12. grend slem titulu u singlu.

Ona nikada nije izgubila u finalu na Otvorenom prvenstvu Australije, a danas je, u paru sa sestrom Venus, osvojila četvrtu titulu na tom turniru u dublu. One su u finalu pobedile prve nosioce Karu Blek i Lizel Huber sa 6:4 i 6:3.

"Obe želimo trofej. Ali, videćemo ko će sutra igrati bolje. Sjajno je što su se Žistin i Kim (Klejsters) vratile tenisu. Enenova je dugo pauzirala, ali je i dalje dobra teniserka", rekla je Serena Vilijams. 

Bez obzira na ishod sutrašnjeg finala, Vilijamsova će ostati prva na WTA listi, a Enenova će i dalje biti bez plasmana, pošto je za rejting potrebno da teniseri učestvuju na tri turnira.

Žistin Enen je ukupno 117 nedelja provela na prvom mestu na WTA listi, dok je Serena bila najbolja 89 nedelja.

"Izvlačimo najbolje jedna iz druge. Obe ostavljamo srce na terenu. Mislim da to stvara dobar rivalitet", rekla je 28-godišnja Serena Vilijams.

Ako sutra pobedi, izjednačiće rekord Bili Džin King od 12 osvojenih grend slem titula.

Pogledajte još