Klintonova pozvala Moskvu na saradnju

PARIZ, 29. januara 2010. (Beta-AP) - Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je u petak Rusiju da sarađuje sa administracijom predsednika SAD i članicama NATO-a kako bi se ojačala bezbednost u Evropi pred izazovima kao što su terorizam, sajber kriminal i prirodne katastrofe.

Ukazujući na razlike koje postoje u stavovima Vašingotna i Moskve, Klintonova je u Parizu pozvala ruski državni vrh da odustane od protivljenja izgradnje evropskog raketnog štita. U govoru na francuskoj Vojnoj akademiji, ona je rekla da Evropa ne sme da ostane podeljena, kao što je to bila u prošlosti, i nazvala težnje Moskve da zadrže uticaj u bivšim satelitskim državama - zastarelim.

Ona je podvukla odlučnost da se sarađuje sa Rusijom u procesu izgradnje nuklearnog raketnog štita, kako bi se obezbedila sigurnost u čitavoj Evropi. Američka državna sekretarka je navela da svakoj državi koja želi da uđe u NATO treba dati mogućnost za to, odbacujući ruske primedbe na račun širenja Alijanse prema ruskim granicama.

Pogledajte još