Odluka Irana ne dobrinosi rešavanju problema

MOSKVA, 29. januara 2010. (Beta-AFP) - Odluka Teherana da samostalno proizvodi 20 odsto obogaćenog uranijuma može samo da "spreči brzo rešavanje" problema vezanog za iranski nuklearni program, ocenio je u petak portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Odluka (Irana) da obogaćuje sopstveni uranijum kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN i Međunarodne agencije za atomsku energiju može samo da poveća zabrinutost i spreči brzo rešavanje stanja vezanog za (iranski) nuklearni program", izjavio je portparol Andrej Nesterenko, a navodi se na sajtu ministarstva.

Iran je u nedelju nagovestio da namerava da sprovede u delo raniju najavu da će započeti sopstvenu proizvodnju obogaćenog uranijuma. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da će početkom februara najaviti "dobru vest vezanu za proizvodnju obogaćenog uranijuma", u trenutku kada je dijalog među velikim silama i Teherana zapao u ćorsokak.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u sredu da velike sile "neće moći večno da čekaju". Šest zemalja (Nemačka, Kina, SAD, Francuska, Engleska i Rusija) pokušavaju da pregovaraju sa teheranskim vlastima da odustanu od svog nuklearnog programa. Iran navodi da su nuklearna postrojenja u civilne svrhe.

Pogledajte još