IZNENAĐENJE: Vegetarijanci su zdraviji, ali ne žive duže!

Australijski istraživači pratili su navike skoro četvrt miliona ljudi, starosti od 45 godina i starijih, u periodu od šest godina. U izveštaju, objavljenom u časopisu Preventive Medicine, navedeno je da nije bilo značajnih razlika u verovatnoći smrtnosti između onih koji praktikuju kompletan, polukompletan (meso jednom nedeljno) ili "pesco" (baziran na ribi) vegetarijanski način iskrane i onih koji redovno jedu meso.

Istraživači su uzeli u obzir i ostale faktore, kao što su: godine, konzumiranje cigareta i alkohola, visok krvni pritisak, dijabetes tipa dva i bolest srca. Vegani su, takođe, kategorizovani kao vegetarijanci.

Istraživanje je ustanovilo da vegetarijanci nemaju običaj da preterano puše i piju ili da budu gojazni, kao i da je kod njih manja šansa da obole od raka ili bolesti srca.

"Važno je da se napomene da vesti nisu toliko loše za vegetarijance, jer oni u suštini imaju mnogo zdraviji stil života od nevegetarijanaca", navodi koautorka studije doktorka Sima Mihršahi, viši naučni saradnik Univerziteta u Sidneju.

To potvrđuju i neke ranije studije. Istraživači sa Oksfordskog univerziteta još 2013. godine su objavili izveštaj u kome je utvrđeno da je rizik od hospitalizacije ili smrti usled srčane bolesti za 32 odsto manji kod vegetarijanaca.

Sve više ljudi u svetu ističe da postaju vegetarijanci iz različitih razloga, kao što su dobrobit životinja i smanjivanje negativnog uticaja čovečanstva na životnu sredinu. Vegetarijanstvo, takođe, postaje vidljiv trend u restoranima, kafićima i supermarketima.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.