ZDRAVLJE ISPRED LEPOTE: Maloletnicima uskoro zabrana upotrebe solarijuma

Solarijum je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima - pravilnikom.

- Pre donošenja Zakona o sanitarnom nadzoru već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno kroz organe Republike Srbije - rekao je Vicko na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma - Evromelanoma 2017.

Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević kaže da je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godine posledica UV zračenja u solarijumu.

Zna se da je 3348 slučajeva melanoma u Evropi je posledica solarijuma.

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da je 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina.

- Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solarijumu što je ogromna količina zračenja - kaže Škiljević.

Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još