ZDRAVA DIJETA: Za dobru liniju što više voća i mleka

Osim za održavanje postojeće težine i lagano mršavljenje, ovaj jelovnik mogu da primenjuju i oni kojima je neophodno da se ugoje. Jer su namirnice izbalansirane i pokreću metabolizam na pravi način.

Zdrava dijeta od 2.000 kalorija takođe je pogodna za ljude koji se oporavljaju od neke bolesti. Jer je u tom periodu organizmu neophodan odmor i ova dijeta pomaže u oporavku mišića, vraća im tonus i ojačava kosti. I osobe koje imaju problema sa srcem, krvnim pritiskom, holesterolom ili dijabetesom, uz konsultaciju sa lekarom takođe mogu da drže ovu dijetu.

Jelovnik uključuju najvažnije grupe namirnica: voće, povrće, mleko, meso, žitarice. Voće i povrće su najvažniji deo ove dijete. Bogati su vlaknima i u toku dana trebalo bi da pojedete najmanje dve i po šolje povrća i dve šolje voća po izboru. Tokom tri obroka preporučuje se da pojedete najviše 160 grama žitarica kao što su pirinač, kinoa, proso, ovas.

Mleko i mlečni proizvodi najvažniji su izvor kalcijuma i proteina, pa bi u toku dana trebalo da pojedete do 150 grama ovih namirnica. Nutricionisti savetuju do 150 grama mesa dnevno, najbolje da to bude piletina ili riba. Obroke spremajte na maslinovom ulju, a u toku dana za užinu pojedite neko voće ili koštunjave plodove.

PRIMER JELOVNIKA:

Doručak: omlet od tri belanca i jednog celog jajeta, pola šolje ovsene kaše sa mlekom

Užina: kriška hleba sa puterom od kikirikija, 10 jagoda

Ručak: 100 g piletine, 75 g integralnog pirinča, i 200 g kuvanog povrća po izboru

Užina: 100 g slatkog krompira i 50 g brokolija

Večera: 150 g ribe, 75 g integralnog pirinča

Izvor: Novosti

Pogledajte još