GUŽVA ISPRED KUĆE CVEĆA: Titovi pioniri pristižu iz cele bivše Jugoslavije, stigli i kineski turisti!

Na stotine poštovalaca lika i dela Josipa Broza Tita počeli su da se okupljaju danas ispred Kuće cveća na Dedinju još od ranih jutarnjih časova.

Na desetine autobusa pristiglih iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, parkirano je ispred Muzeja Jugoslavije.

Posebnu pažnju među mnogobrojnim jugonostalgičarima privukli su kineski turisti.

Domaćini iz Muzeja Jugoslavije, u okviru kojeg se nalazi i Kuća cveća, očekuju veliki broj posetilaca tokom dana.

Tito je bio neprikosnoveni lider socijalističke Jugoslavije, kojom je vladao 35 godina. Njegova istorijska uloga i dalje je kontroverzna u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Jedan deo javnosti na period Titove vladavine gleda kao na doba ekonomskog prosperiteta, mira i blagostanja, dok značajan broj istoričara i analitičara ističe autoritarnu prirodu njegovog režima i ukazuje na nedostatak političkih i građanskih sloboda, kao i na čistke posle Drugog svetskog rata.

Takođe se ukazuje i na to da je u SFRJ ostavio ustrojstvo koje se na kraju pokazalo kao neodrživo za funkcionisanje države – Ustav iz 1974. godine. Specifičan sistem konsenzusa predstavnika republika i pokrajina pokazao se kao nerešiv problem kada se SKJ raspao.

Tito je bio i jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

Sahrani Josipa Broza Tita, u Beogradu, prisustvovao je više od 200 visokih ličnosti iz celog sveta, što je pokazatelj pozicije i ugleda koji je uživao na tadašnjoj svetskoj političkoj sceni.

Vest o Titovoj smrti je pre tačno 37 godina pročitao Miodrag Mile Zdravković, u to vreme već vrsni spiker RTV Beograd, i – postao legenda, pišu “Novosti”. Od tog 4. maja 1980, od 18.50, postao je “čovek za važne vesti”, mada je i pre tog istorijskog datuma čitao informacije s teleprintera o Čehoslovačkoj 1968. ili o Konferenciji o nasvrstanima u Kairu, te saopštenje o Kenedijevoj smrti.

Teška srca izgovorio sam ove reči, jer sam pre tog trenutka krišom plakao”, priča Zdravković, koji je rođen u Rgotini kod Zaječara pre devet decenija, ratovao u NOB-u i uz veliku muku postao izvanredan TV spiker.

“Desilo se da je ta vest pročitana, kako su kasnije novine pisale, ‘koliko dostojanstveno, toliko i potresno’. Nije nigde objavljeno da sam te noći stigao kući u pola tri i tiho, tiho plakao.”

Nakon toga, nisu ga dirali iz redakcije. Ostavili su ga da se nekoliko dana odmori i “dođe k sebi”.

Više od dva meseca znao sam da ću da pročitam tu vest”, nastavlja Mile. “Svetolik Mitić, nakon čitanja, upita me da li sam hteo da zaplačem, izgledalo je da sam na ivici. Ne! Gledao sam u tom trenu gardistu kako steže usne. Izdržao je on, izdržao sam i ja. Ovu rečenicu trebalo je da pročita Lazar Koliševski, tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ. On je puno plakao, nije imao snage. Naš snimatelj je snimio Lazara, ali nije vredelo. Još u februaru rečeno mi je da se ne udaljavam 40 kilometara od Beograda i da svakog sekunda budem pri telefonu”.

Legendarni spiker u rodnoj Rgotini provodi penzionerske dane i sabira uspomene. Ponekad pogleda TV snimak pročitane rečenice o Titovoj smrti i, kaže, naježi se, uhvati ga čudna trema.

Izvor: N1, blic.rs, b92.net, novosti.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.