VEROVANJE UOČI ĐURĐEVDANA: Uberite ovu biljku i doneće vam bogatstvo!

Današnji dan u srpskoj tradiciji je poznat kao Biljni petak i imamo za vas jedan "zadatak" - otiđite u prirodu, naberite što više cveća i biljaka! Ono danas ima veliku moć...ili, tako bar narod veruje.

U narodu se od vajkada veruje da biljke ubrane na ovaj dan imaju izuzetna lekovita svojstva. Zato mnogi danas odlaze u šume i polja kako bi ih nabrali, a narodni travari su naročito aktivni. U Šumadiji travu koja se kosi na današnji dan posebno ostavljaju i čuvaju da bude korišćena samo u posebnim slučajevima. Ona će se upotrebiti tek ako se stoka razboli, i tada će poslužiti kao lek.

Na današnji dan žene treba da pokose travu na najbližoj livadi i da je čuvaju preko cele godine kako bi im porodica bila zdrava i uspešna. Iz istog razloga, u nekim krajevima Srbije se bere maslačak, a prave se i venci od bilja koji se suše napolju i tek onda unose u kuću. U istočnoj Srbiji je rasprostranjen običaj da pre zore, po rosi, devojke odlaze u prirodu, umivaju se na izvoru, a potom beru biljke i korenje koji se kasnije tokom godine koriste za lečenje i spravljanje magijskih napitaka i afrodizijaka.

"Recept" za bogatstvo

Narod veruje da kukurek ubran na današnji dan ima naročito veliku moć i da pomaže u sticanju bogatstva. Zato su se od njega nekada pravili venci koji su stavljani ovcama oko vrata, ali je ovaj običaj danas mnogo "osavremenjen".

Potrebno je da uberete kukurek, a onda ga ispresujete u knjizi, udžbeniku ili čak i pod tastaturom. Ovi predmeti simbolizuju alatke koje pomažu u sticanju materijalnog bogatstva. Tokom večeri, treba ponovo otići na mesto gde je ubrana ova biljka, zapaliti vatru i čekati ponoć.

Tada se, priča narod u istočnoj Srbiji, na nebu pojavi kratka blješteća svetlost koja svakoga ko je vidi učini bogatim. Ipak, ako rešite da se upustite u sakupljanje ove biljke, obavezno na mesto odakle je iščupate stavite parče hleba. Tako ćete, veruje se, zemlji "platiti" za ono što ste iz nje uzeli.

Izvor: dnevno.rs

Pogledajte još