SRBIJA OBELEŽAVA DAN POBEDE: Nikolić položio venac na Avali, Vojska Srbije organizuje svečanost "Čelik 2017"!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom današnjeg obeležavanja Dana pobede položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a u Spomen knjigu je zapisao da je Srbija dala ogroman doprinos pobedi nad fašizmom i, nažalost, mnogo žrtava.

- Na današnji dan srušeno je zlo koje je pretilo da uništi čovečanstvo. Srbija je dala ogroman doprinos pobedi nad fašizmom i nažalost, mnogo žrtava. Sve dok nas napadaju naše majke rađaće heroje. Sve dok postoji Srbija, njeni heroji biće besmrtni - napisao je Nikolić.

U pratnji predsednika Nikolića bio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković. Nikolić je venac položio uz pratnju Vojnog orkestra.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da sa ponosom slavimo Dan pobede nad fašizmom koji ne treba da bude povod za oživljavanje starih ratova već za početak procesa u kome kao narod treba da zalečimo stare rane, podele i sukobe, da prošlost ostavimo iza nas i da razmišljamo o napretku i boljem životu.

Vojska Srbije na Dan VS i Dan pobede u okviru centralne svečanosti "Čelik 2017" javnosti predstavlja deo sposobnosti VS i novo naoružanje.

Svečanost se održava na poligonu Nikinci, a između ostalog biće prikazana nova puška, prvi put sistem ALAS, kao i vozila "Miloš", "Lazar" i druga.

Svečanosti prisustvuje predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, a tu je i predsednik RS Milorad Dodik.

Prisutna su i većina članova Vlade Srbije, kao i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Biće izvršeno bojevo gađanje sa artiljerijskim i raketnim naoružanjem, a biće prikazano i dejstvo tenkova, vazduhoplova, ali i pešadijskog naoružanja. Na delu poligona će pripadnici VS rešavati krizne situacije.

Biće prikazane performanse i mogućnosti sredstava, među kojima su višenamenska oklopna vozila "miloš" i "lazar", sistemi "Morava" i "Oganj", samohodna haubica "nora".

Biće prikazani i novi model modularne puške, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, a prvi put široj javnosti biće predstavljen i sistem „ALAS“.

U okviru programa, posvećenog prikazu osposobljenosti dela jedinica Vojske Srbije, biće izveden i prikaz rešavanja talačke situacije koji će zajedno realizovati pripadnici "Kobri" Vojske Srbije i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a.

Program će upotpuniti i naleti vazduhoplova RV i PVO.

Izvor: pink.rs, b92.net

Pogledajte još