Božidar Maljković novi predsednik Olimpijskog komiteta Srbije!

Skupštini je, u Domu Vojske Srbije, prisustvovalo 54 člana, od 66 koliko ih čini ovo telo, a kao jedini kandidat Maljković je izabran aklamacijom, bez formalnog brojenja glasova.

Izbornoj skupštini nisu prisustvovali dosadašnji čelnici, Vlade Divac i Žarko Paspalj, kao ni Ivan Todorov, koji je prvobitno bio kandidat za novog predsednika, ali je od kandidature odustao sredinom januara.

Četiri pravila Božidara Maljkovića

Govoreći najpre pred članovima Izborne skupštine kao kandidat, koga su na ovu funkciju nominovala 22 sportska Saveza, Božidar Maljković je istakao da nije poslušao savet da zapiše obraćanje, i to iz jednog jednostavnog razloga:

"Nisam poslušao sugestije da napišem govor, već ću vam pričati iz glave. Iz svog srca, ka vašim srcima. Naravno, najpre čestitam bivšem rukovodstvu, čestitam i svim osvajačima olimpijskih medalja. Iz Ušća iz kojeg sam krenuo, imam nekoliko pravila koja i danas poštujem. Prvo je 'Ko hoće da jede supu, nema para za salatu'. Tvrdim da neću potpisati nijedan dokument koji će štetiti našem sportu. Moram da nađem nekog dobrog stručnjaka sa kojim ću sarađivati oko finansija. Trošićemo novac na talente, na one koji su to zaslužili. Drugo pravilo kojim ću se voditi je: niko ne može da radi više od mene. Bolje da, ali više - ne. Prvi ću dolaziti na posao, poslednji ću odlaziti. Radiću svakoga dana, više ću biti u kolima nego u kancelariji, jer želim da pričam sa svima i svakoga da upoznam. Sportove neću deliti na velike i male", rekao je novi predsednik Olimpijskog saveza Srbije.

On je pojasnio i zašto u svom izlaganju ne otkriva previše ideja.

"Imam loša iskustva u Srbiji kada se o idejama radi. Kada neko za njih sazna, onda može da ih spreči. Ja ću biti tu da podržim sportiste i obezbedim im sredstva za takmičenja. Politika Vlade Republike Srbije je idealna za sport. Moja je želja da se sport ne dislocira iz Beograda, već da se proširi i van Beograda, da se proširi na Srbiju. Znate da sam bio selektor Slovenije, tamo su mi rekli 'samo jedno te molimo: pripreme obavljaš u Sloveniji'. I ja sam to ispunio. Celu Sloveniju sam obišao, tamo smo bili i tamo ostavljali novac. Zbog toga vam kažem da moramo da utvrdimo sistem, jer samo iz sistema mogu da proisteknu uspesi. Preko noći i slučajno - povećava se samo natalitet, i ništa drugo", rekao je Maljković.

Novi predsednik OKS-a je otkrio i još dva pravila kojih će se i dalje držati:

"Moje treće pravilo biće 'daj najviše što možeš i mirno spavaj'. A četvrto, jedino pravilo kojem ja nisam idejni tvorac, a prethodna tri jesam, glasi: Naša obaveza je da pobeđujemo. To je rekao Kastro, ona Kubertenova maksima (Nije važno pobediti, važno je učestvovati), više ne važi. Ovaj trenutak čekam 45 godina i nadam se da ćete mi omogućiti da postanem predsednik OKS-a i tako krunišem svoju karijeru", rekao je Maljković pre nego što su ga članovi Izborne skupštine Olimpijskog komiteta Srbije aklamacijom izabrali za predsednika.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još