Ne može Jelena sama da pobedi

Propuštena je istorijska šansa. Umesto da sve naredne rivalke dočekujemo u Beogradskoj areni i uz prednost domaćeg terena se borimo za titulu u Fed kupu, naše devojke će morati da igraju za opstanak u elitnoj diviziji. 

Priče da su Ruskinje bile prejak protivnik nisu u ovom trenutku dovoljne, jer je Tarpiščev u Beograd doveo oslabljen tim. Jeste Kuznjecova vrhunska igračica, a Klejbanova sasvim dobra, ali šta bi tek bio izgovor za poraz da su stigle i Dinara Safina, Elena Dementijeva, Vera Zvonareva ili Marija Šarapova?! 

Zato je očigledno da odgovor treba potražiti u sopstvenim redovima, odnosno slabostima koje je ispoljila naša reprezentacija. Malo je njih spremno da se pogleda u oči i kaže istinu, ali dok Ana ne podigne formu sa “ispod prosečnog” nivoa (u dva singla osvojila je samo deset gemova) i Srpkinje ne odigraju neki turnir u dublu barem dva puta godišnje, jasno je da ćemo još neko vreme tavoriti između plej-auta i prvog kola svetske grupe. 

Da smo ispustili veliku priliku mišljenja je i predsednik Teniskog saveza Srbije Slobodan Živojinović, koji je izgubio glas bodreći Jelenu i Anu u odlučujućem dubl meču.
- Ovo je bio meč za ulazak u finale, iako je bilo tek prvo kolo. Naime, Amerikanke igraju bez sestara Vilijams i svakako da nisu nepobedive, a ni ostale ekipe u završnici Fed kupa sa kojima smo potom mogli da se sastanemo nisu kvalitetnije od nas. Samim tim, istina je da smo imali istorijsku šansu da se nađemo u završnici, ali Ruskinje su bile bolje - kaže Boba. 

Poraz u dublu i Anine loše partije u singlu bile su presudan faktor?
- Nedostajalo nam je sportske sreće u dublu, gde smo imali priliku da osvojimo drugi set. Da smo taj deo rešili u svoju korist, bili bismo u prednosti u trećem setu, a samim tim i bliže trijumfu. Što se Ane tiče, drago mi je što je počela da vraća svoju igru, ali kada govorimo o njenim porazima, ne treba zaboraviti ni to da su Kuznjecova i Klejbanova zaista odlične teniserke. Uz to, domaći teren i publika jesu prednost, ali su u isto vreme i velika odgovornost. Ta očekivanja publike, javnosti i svih ostalih, stvaraju pritisak našim igračicama, a Ana je sagorela od želje da pruži najbolje što može na terenu. 

Selektor Vraneš je rekao da “gledajući televiziju iz Beograda ne može puno da učini na uigravanju dubla za naredne akcije”. Može li savez to da promeni?
- Svakako da je naša obaveza da selektoru omogućimo da putuje po turnirima i prati naše teniserke, i da tako napravimo korak ka rešavanju problema igre parova. Ali, voleo bih da Jelena i Ana na nekom od VTA turnira odigraju zajedno dubl, iako sam svestan da imaju mnogo obaveza tokom sezone, i da svaka ima svoj tim, kom je maksimalno posvećena. Mi smo tu da ih apsolutno podržimo u svemu što rade - zaključuje Živojinović.

ANIN PROBLEM U GLAVI 

Ruski selektor Šamil Tarpiščev jedan je od najiskusnijih i najuglednijih svetskih teniskih stručnjaka. Posle pobede svog tima, stigao je i da prokomentariše probleme u igri sa kojima se suočava Ana Ivanović.
- Mogu da komentarišem samo ono što se spolja vidi. Jasno je da Ana nije u formi i da njena kondicija nije kakva je bila. Mislim da su u pitanju unutrašnji problemi, ali ja o njima ne mogu da sudim, jer ne radim sa njom i ne znam šta joj je u glavi - rekao je Tarpiščev.

U SREDU ŽREB U LONDONU, NAŠE NOSIOCI 

Žreb za plej-aut Fed kupa biće održan u sredu u Londonu, a Srbija bi trebalo da bude u prvom šeširu među nosiocima. Uz našu selekciju, to pravo imaju još Ukrajina, Nemačka i Belgija, zahvaljujući plasmanu na rang-listi reprezentacija. Samim tim, sa njima ne bismo mogli da se sastanemo, već sa ekipama iz drugog šešira, gde se nalaze Slovačka, Francuska, Australija i Estonija.

www.novosti.rs

Pogledajte još