PREPORUKA ZA DANAS: Lidija Ćulibrk – izložba, knjiga, serija, hrana, ličnost

Njeno suštinsko poznavanje ženske ćudi, potreba, intimnih želja i interesovanja i mladih ali i onih nešto starijih dama koje iz meseca u mesec verno čitaju pomenuti magazin, odraz je njene ličnosti, obrazovanja, sposobnosti da oslušne život i ljude oko sebe, ali i činjenice da je pre nego što je zakoračila u medijske vode dugo radila kao klinički psiholog u novosadskom Kliničkom centru. Osvrćući se za godinama koje je ostavila za sobom srećna je što je detinjstvo provela u porodičnoj kući u Baču, a žali što je bila toliko dobar student da nikada nije pala nijedan ispit. Pobornik je zdravog života, zdrave izbalansirane ishrane, zaljubljenik u prirodu i jogu, a smatra da je ovaj život suviše kratak za sve ono što želi i voli. Šta spada u njenih top pet preporuka pročitajte u redovima koji slede:

IZLOŽBA "TAŠTINA MALIH RAZLIKA"

Izložba šest veličanstvenih tapiserija Grejsona Perija rezultat je njegove ozbiljne avanture istraživanja ukusa i životnih stilova različitih klasa britanskog društva. Ono što je stvarno divno i velikodušno od njega je da je pored svake tapiserije postavio objašnjenje, sekvence priče koju njegovi junaci pričaju. Tako da nećete uopšte biti u dilemi i pitati se - "Šta je umetnik hteo da kaže!" Istovremeno, Grejson je tako sladak, šarmantan i običan u svom transvestitizmu, jednako u svom liku kao i u liku svog ženskog alter ega. Pogledajte obavezno sva tri filma o njegovom radu na terenu u eksplicitnim okruženjima koja predstavljaju nižu, srednju i visoku klasu. Povucite paralelu sa našim društvom, nekad i sad. Osobito sam ponosna što je izložba predstavljena zahvaljujući British Council-u upravo u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, prvoj galeriji na Balkanu koja je mogla da vidi čarobne tapiserije jednog od najvećih savremenih umetnika.

www.msuv.org

KNJIGA "ISKUSTVO TOKA"

Danima sam pod utiskom knjige koju čitam i svima pričam o njoj – "Flow" američkog autora Mihalja Čiksentmihaljija (vrlo sam ponosna na sebe što sam zapamtila njegovo ime). Dakle, priča o "flow" ili "tok aktivnostima" kako je prevedeno kod nas, jeste priča o najispunjenijim i najlepšim momentima našeg života i o tome kako da ih što češće doživljavamo. Znate, to su oni momenti kada radite nešto i ne primetite koliko vremena je prošlo. Oni momenti u kojima kada bi vas neko prekinuo i predložio nešto drugo, vi biste imali jasnu svest da želite da nastavite da radite baš to i da ne želite da radite nešto drugo, budete na drugom mestu ili sa drugim ljudima. Koja vrsta aktivnosti nam to može omogućiti? Naučnici tvrde da to nije ni odmor ni razonoda ni uživanje. Znam da ste se iznenadili! Knjigu u ruke i saznajte.

www.amazon.com

SERIJA "THE YOUNG POPE"

Ovo je prošlogodišnji HBO projekat, ali pošto nisam baš toliki fan serija propustila sam je. Zato sam sada ovo kišovito vreme iskoristila da sve nadoknadim, pa sam odgledala deset epizoda u par dana. Imala sam onaj osećaj - "Zašto je već kraj?!" I, naravno, odmah počela da 'guglam' detalje o snimanju druge sezone. Pre svega, privuklo me je ime režisera i producenta - Italijan Paolo Sorentino. Zavolela sam ga kao i mnogi ljubitelji evropskog filma zbog dela "Velika lepota" i "Mladost". Lik kontroverznog, mladog i prvog američkog pape kojeg glumi (još uvek privlačan) Džad Lou, scene Vatikana i Sikstinske kapele, masovne scene sa časnim sestrama i kardinalima su razlog da počnete da gledate seriju. Kasnije upoznajete veoma složene ljudske karaktere, dramatične životne priče i, naravno, pokreće se večita temu o dokazima za postojanje i nepostojanje Boga, smislu života, dobrih dela, moći i uspeha.

www.hbo.com

HRANA "ICE LAB"

Na novosadskom festivalu internacionalne hrane "Food Planet" u jednoj od malih belih kućica na Trgu Svetozara Miletića nalazi se "Ice Lab" . To je laboratorija sladoleda koja pravi na licu mesta tajlandske sladoledne rolnice. Dok čekate da vaš sladoled bude gotov i gledate njegovu pripremu na ledenoj ploči, možete se uveriti u tačne sastojke koji se u njemu nalaze. Svi oni - voće, keks, mleko se mešaju pred vama i pretvaraju u vašu unikatnu porciju. Dakle, nema sladoleda koji stoji danima već se svaka porcija pravi u trenutku i pred vama. Sigurno ste se uvek pitali šta se dešava sa onim sladoledom koji se ne proda istog dana... danima? Ako izaberete "Ice lab" sladoled, shvatićete da to pitanje nije više aktuelno. Predlažem da probate "Ironman" sa aronijom i ananasom i najpopularniji "Ferero Rocher".

www.icelab.me

LIČNOST REBEKA MEKDONALD

Dok sam istraživala na temu najuspešnijih i najbogatijih žena, shvatila sam da se one, u ovom trenutku ženske emancipacije, mogu podeliti u dve kategorije, pogotovo kada je o našim ženama reč. Žene koje su postale bogate i uspešne zahvaljujući podršci supruga, i one koje su uspele zahvaljući industriji zabave i estrade. Veoma uspešne Srpkinje u poslovnom svetu, čak i van zemlje, prava su retkost, dok koncept "self-made-women" gotovo da ne postoji. Ali postoji Rebeka Mekdonald. Imala sam priliku da je upoznam i intervjuišem u njenom "drugom" domu, u Dominikanskoj Republici. Rebeka Mekdonald, naša žena rođena u Beogradu, kao studentkinja medicine sedamdesetih godina, potpuno sama i bez znanja jezika, bez rodbine koja je tamo čeka i praznih džepova, došla je u Kanadu – rešena da stvori za sebe bolji život. Šta je bilo dalje čitajte u "Lepoti i Zdravlju" koja je na kioscima.

Autor: Marija Milošević

Pogledajte još