Egipat pobednik Afričkog kupa nacija

BEOGRAD, 1. februara 2010. (Beta) - Fudbalska reprezentacija Egipta osvojila je treći put uzastopno trofej na Afričkom kupu nacija pošto je u Luandi pobedila Ganu sa 1:0.

Jedini gol na utakmici postigao je rezervista Mohamed Gedo u 85. minutu utakmice. On je najbolji strelac turnira sa pet pogodaka, a na večerašnjoj utakimici je u 77. minutu ušao u igru.

Na utakmici nije bilo mnogo pravih prilika, napadači Egipta Mohamed Zidan i Emad Moteab su u prvom poluvremenu imali solidne pokušaje, ali nisu uspeli da savladaju protivničkog golmana, dok je sa druge strane Asamoa Gijan bio neprecizan.

U drugom poluvremenu Gana se oslobodila pritiska, ali izabranici Milovana Rajevca nisu uspeli da savladaju El Hadarija. Najbolju priliku Gana je imala u sudijskoj nadoknadi. Samjuel Inkom je centrirao sa desne strane, lopta se odbila do Adoa, ali on se nije dobro snašao i golman Egipta je lako došao do lopte.

Egipat je tako rekordni sedmi put trijumfovao na Afričkom kupu nacija.

"Kada smo stigli u Angolu rekli smo da je cilj da osvojimo turnir. Uspeli smo u tome, iako je bilo teže nego 2006. i 2008. godine",
rekao je pomoćni trener Egipta Šavki Garib.

Nijedna ekipa nije osvajala Afrički kup nacija tri puta uzastopno, a Egipat nije poražen na poslednjih 19 utakmica na tom turniru.

To je za utehu Egipćanima, pošto nisu ispunili glavni cilj i plasirali se na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. "Faraoni" su prošlog novembra u baražu izgubili od Alžira.

"Bolje igramo tokom turnira nego u kvalifikacijama. Tokom turnira je mnogo lakše uigrati ekipu", rekao je on.

Egipat je na turniru postigao 15 golova, a primio samo dva.

"Veoma sam ponosan na igrače", istakao je Garib.

"Iskustvo koje smo stekli u Angoli će biti od presudnog značaja u pripremama tima za Mundijal. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo", rekao je Rajevac.

Gana će na Svetskom prvenstvu, od 11. juna do 11. jula, igrati u Grupi D zajedno sa selekcijama Srbije, Nemačke i Australije.

Rajevac je imao mnogo problema sa sastavom tima zbog povreda. Igrač Čelsija Mikael Esjen povukao se iz tima zbog povrede kolena, a na listi povredjenih su i Stefan Apija, Džon Mensa, Džon Painstil.

Srpski trener je morao da pozove u tim mlade reprezentativce Emanuela Badua i Andrea Ajevu.

"Mladi igrači su budućnost. Ali ne mogu da igraju sami. Egipat nas je danas pobedio jer su imali više iskustva", rekao je Rajevac.

Pogledajte još