Potpisan sporazum o dodatnim izvorima finansiranja malih i srednjih preduzeća

Ugovor su potpisali izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert, predsednica Izvršnog odbora Banca Intesa Draginja Đurić i predsednica Izvršnog odbora UniCredit Bank Srbija ad Čila Ihas.

Potpisivanju su prisustvovali i Goran Knežević, evropska komesaraka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska koja je na poziv ministra privrede u poseti Srbiji, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Aktivnosti u okviru COSME programa koje se sprovode u Republici Srbiji unapređuju pristup finansiranju za mala i srednja kroz instrument kreditnih garancija i instrumente kapitala za ulaganje u rast i razvoj preduzeća, koji omogućava plasman kredita privrednicima po povoljnijim uslovima, a sprovodi se preko komercijalnih banaka u Srbiji.

Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije kojim je obezbeđeno učešće naše zemlje u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine. Time je uspostavljena mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u fazama osnivanja, rasta i razvoja.

Potpisivanjem Sporazuma Srbija je postala sedma zemlja izvan Evropske unije, koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.

Pogledajte još