Hrvatska predstavila svoju kuhinju i kulturu: Ukusi Srbije i Indonezije danas u Novom Sadu

Prisutnima se obratio ambasador Hrvatske, Gordan Markotić, koji je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što Hrvatska može učestvovati na ovom festivalu.

Naša ideja od početka je bila da prikažemo jedan deo Hrvatske, a to je Dalmacija. Dalmacija kroz iće i piće i da osetite sve čari Dalmacije, od onih prekrasnih mirisa do prekrasnog Jadrana, mora, svega onog što nas uvek veže i asocira na Jadran“, rekao je ambasador.

Zvuk Jadrana dočarali su nam članovi Hrvatsko kulturno-prosvjetnog društva “Jelačić” Petrovaradin, imali smo prilike i da čujemo divne stihove koje je govorila Ljiljana Crnić.

U čaroliji ukusa uživali smo zahvaljujući Konobi & Wine baru „Tata Mata“ iz Beograda,

Ove subote Novosađani će imati priliku da probaju dve kuhinje, jednu vrlo dobro poznatu i jednu veoma egzotičnu.

Studenti Prirodno matematičkog fakulteta iz Novog Sada i Gastronomska asocijacija studenta sa ovog fakulteta, pripremaće srpsku kuhinju na Trgu slobode. Studenti će od 14 časova pripremati srpska tradicionalna jela, a degustacija počinje u 16h.

Ambasada Republike Indonezije će imati priliku da danas od 18 časova predstavi Novosađanima nekoliko najpoznatijih tradicionalnih jela Indonezije. Novosađani će imati jedinstvenu priliku da između ostalog probaju Sate Ayam, pileće ražnjiće sa sosom od kikirija, i Nasi Goreng, prženi pirinač sa povrćem, koji su proglašeni među 50 najukusnijih jela sveta, prema anketi čitalaca CNN Travel 2011. godine. Pored ovih jela, takođe biće predstavljen Martabak, tradicionalna pita od mesa sa karijem, Kerupuk, tradicionalni čips koji se pravi od pirinča, ribe ili škampi, Acar, indonežanska turšija od povrća, kao i veoma popularan dezert, Biji Salak, koji se pravi od batate (slatki krompir), palminog šećera i kokosovog mleka.

Baš kao što je Indonezija zemlja sa preko 1.8000 ostrva, tako je i njena kuhinja, kuhinja sa hiljadu ukusa. Formirala se pod uticajem kulinarske tradicije više stotina različitih naroda i etničkih grupacija koje čine ovu mnogoljudnu zemlju, ali i brojnih zemalja sa kojima je kroz vekove bila sudbonosno povezana. Indonežanska kuhinja je jednostavna i raznolika, pikantna i vrlo ukusna. Bez obzira na regionalne razlike temelji se na svežim, izvornim namirnicama, pirinču, ribi, morskim plodovima, mesu, troskom voću, povrću i začinima. Umeće kuvanja se prenosi sa majke na ćerku, jela se kuvaju po receptu “s jezika”, odnosno, tokom kuvanja se uvek proba ukus jela… Koriste se isključivo sveži začini kao što su limunova trava, list kefira, kurkuma, koren galange, list salam, palmin šećer, cimet, karanfilić… i uglavnom se koristi palmino ulje za kuvanje.

Pored uživanja u egzotičnim mirisama i ukusima Indonezije, Novosađani će takođe imati prilike da vide tradicionalni ples Lenggang Nyai koji će izvesti plesna grupa ambasade Indonezije “Citra Indonesia“.

Ambasada Indonezije je specijano za ovu priliku pripremila paketiće ovih jela koje će podeliti posetiocima nakon prezentacije.

Na Trgu slobode, nalazi se humanitarna kutija u koju možete ostaviti donaciju za lečenje devetogodišnje Teodore Vranješević koja boluje od teškog oblika malignog oboljenja, a za transplantaciju koštane srži u Frankfurtu potrebno je 350.000 evra. Većina novca je sakupljena, ali mi nastavljamo i dalje da pomažemo i Teodori i drugoj bolesnoj deci kojoj je potrebna pomoć. Čekamo vas na Trgu da zajedno budemo humani.

U ekskluzivnoj Miele BIG KITCHEN, na Trgu slobode u Novom Sadu, svoja nacionalna jela kuvaće predstavnici čak 30 zemalja, a Miele uređaji za kuvanje, pečenje, kuvanje na pari i rashladni uređaji, biće u službi profesionalnih kuvara koji će pripremati specijalitete sa svih svetskih meridijana.

Sve informacije pratite na Facebook stranici Food Planet, kao i na zvaničnom sajtu www.foodplanet.rs

Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”, nakon veoma uspešnih “Novosadskog Winter Festa” i “Festivala ljubavi” na Trgu slobode u Novom Sadu, organizuju kompanije Color Press Grupa i Ninamedia, uz podršku Grada Novog Sada.


/

Pogledajte još