Ulazak Srbije u NATO ugrozio bi odnose s Rusijom

BEOGRAD, 31. januara 2010. (Beta) - Predsednik komiteta za međunarodne odnose ruske dume Konstantin Kosačev izjavio je da bi odluka Srbije da uđe u NATO imala negativan uticaj na odnose između Rusije i Srbije.

"Za nas bi takva odluka bila neshvatljiva i imala bi negativan uticaj na odnose između Rusije i Srbije", ocenio je Kosačev u ponedeljak u intervjuu za izdanje Večernjih novosti. On je naveo da je NATO odgovoran za "najveći, najtragičniji problem Srbije danas - za Kosovo".

"Eventualna odluka Srbije da se pridruži NATO ... značila bi da srpski narod prihvata akcije NATO prema bivšoj Jugoslaviji i da prihvata nezavisnost Kosova", rekao je Kosačev, koji je i potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. On je naglasio da odluku o ulasku Srbije u NATO treba da donese srpski narod, kao i da "niko ne treba ni da pokušava da na nju utiče".

Ocenio je da ulazak Srbije u EU ne bi promenio odnose Beograda i Moskve. Podsetivši da Rusija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, on je rekao da smatra da bi Savet Evrope trebalo da se pozabavi ljudskim pravima, demokratijom, izbornim sistemom i zaštitom nacionalnih manjina, koje su, po njegovim rečima, na Kosovu "na veoma niskom nivou".

Pogledajte još