Neodgovorne najave odmrzavanja plata

BEOGRAD, 1. januara 2010. (Beta) - Ekonomski savetnik srpskog premijera Stojan Stamenković ocenio je da su najave iz Vlade Srbije o mogućem odmrzavanju penzija i plata u javnom sektoru neodgovorne, jer bi to donelo velike ekonomske rizike.

"Rizici su veliki jer bi se odmrzavanjem plata i penzija napravio 'dar-mar' u svemu što bi trebalo da bude racionalna politika smanjenja ukupne potrošnje i povećanja investicija", rekao je Stamenković u intervjuu za mesečnik Ekonometar, koji izlazi 2. februara.

On bi Vladi Srbije preporučio da se uzdržava od takvog političkog marketinga, jer ne samo da joj ne donosi očekivane poene nego za njih dobija i "zaslužene 'packe'".

Stamenković je podsetio da je poznato da je vlada najpre pristala da se u Eletroprivredi Srbije povećaju plate pa, bar za sada, odustala od toga kad je postalo jasno da je time ugrozila stend-baj aranžman s Međunarodnim monetarnim fonmdom (MMF).

Pri tome se, kako je istakao, zna da bi eventualno "pucanje" tog aranžmana imalo nesagledive posledice, jer bi se Srbija mogla suočiti sa zaustavljanjem priliva kapitala i realnim padom standarda u narednim godinama.

Pogledajte još