CSR Srbija 2017 - Zorica Džida: Društveno odgovorni projekti ne moraju da budu glomazni i skupi

Konferencija „CSR Srbija 2017“ održaće se 26. maja 2017. u hotelu 88Rooms u Beogradu.

Na ovogodišnjoj konferenciji govoriće se o zaštiti prava potrošača i razvoju održivih proizvoda, o savremenom konceptu upravljanja ljudskim resursima, i primerima dobre prakse u zemlji i inostranstvu. Saznaćemo i koji su doprinosi srpskih kompanija ostvarivanju ciljeva održivog razvoja UN, kakvo je to odgovorno i održivo poslovanje, kao i da li je održivost strateška prednost kompanija.

Key Note panela "Poslovanje u skladu sa principima održivog razvoja" prezentovaće Zorica Džida, Direktor sektora Društveno odgovorno poslovanje, Vojvođanska banka, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako vidite društveno odgovorno poslovanje u vašem, bankarskom sektoru, danas?

- Društveno odgovorno poslovanje vidim kao jednu vrstu neophodnosti u uspešnom funkcionisanju bankarskog, ali i svih drugih sektora privrede. Ako uz obavljanje svoje osnovne delatnosti radite na tome da se u zajednici u kojoj živimo pokrenu stvari u pozitivnom pravcu u različitom oblastima, onda stvarate bolje uslove za život, pa samim tim i za vaše poslovanje.
Društveno odgovorni projekti ne moraju da budu glomazni i skupi, oni podrazumevaju i volontiranje zaposlenih, njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu, preduzimanje aktivnosti ka sprečavanju ili rešavanju ekoloških problema, odnos prema socijalno ugroženim grupama, kolegama… oni predstavljaju jednu poslovnu filozofiju koju mogu da primenjuju i mikro preduzeća i startapovi, i koja suštinski ne mora mnogo da košta.
Banke kao veliki sistemi, u koje su posredno i neposredno uključene hiljade ljudi i porodica, imaju ogromnu odgovornost prema zajednici. Naša obaveza je da budemo promoteri i ktitori pravih vrednosti, kao i aktivni učesnici u stvaranju jednakih uslova za sve marginalizovane grupe. Nabolji način da opravdamo i da se odužimo za ogromno poverenje koje nam naši zaposleni i klijenti svakoga dana ukazuju, jeste da im pokažemo da se zahvaljujući našem poslovanju okruženje svih nas menja nabolje.

Na prošlogodišnjoj konferenciji ste rekli da je najveći problem kod korporativnog volontiranja konstantni osećaj da nije dovoljno. Šta ste tačno mislili i da li takav osećaj imate i danas?

- Potrebe zajednice u kojoj živimo su velike i otuda osećaj da nije dovoljno, jer se uvek može uraditi više i bolje, i to je ono čemu mi u Vojvođanskoj banci težimo. Verujem da korporativno volontiranje znači svakome pojedinačno u našoj komapaniji, a naš cilj jeste da ono postane deo korporativne kulture i identiteta širom zemlje. Osluškujemo potrebe zajednice i na bazi inicijative kolega iz određenog grada, realizujemo volonterske akcije, pa ćemo tako recimo u Bajinoj Bašti sređivati priobalje Drine, u Kragujevcu i Subotici ćemo farbati ogradu u osnovnim školama, dok ćemo u okolini Žitišta pomoći jednoj socijalno ugroženoj porodici.

Koji društveno odgovorni projekti su trenutno u fokusu poslovanja Vojvođanske banke?

- Vojvođanska banka je prepoznala poteškoće i izazove sa kojima se susreću deca bez roditeljskog staranja i godinama unazad u fokusu imamo ove mlade ljude, kao jednu od najdelikatnijih socijalnih kategorija u Srbiji. Dakle, pored generalnog donatorstva projekta „Budi svoj“ koji je namenjen mladima bez roditeljskog staranja, veoma smo ponosni na saradnju sa Galerijom Matice srpske i koja je logična posledica činjenice da u svom vlasništvu posedujemo više od 600 radova likovne umetnosti, kao još jednu potvrdu da brinemo o kulturnom nasleđu. Prva smo kompanija u Srbiji čiji su zaposleni prošli dobrovoljni program obuke za srpski znakovni jezik, kako bi u svakodnevnom radu mogli da komuniciraju sa gluvim i nagluvim osobama, a naše opredeljenje da dajemo podršku institucijama od značaja za zajednicu u kojoj poslujemo manifestovali smo kroz donaciju blizu četiri stotine računara različitim ustanovama i organizacijama.

Smatrate li da svojim primerom motivišete i druge kompanije da društveno i održivo posluju?

- Jedan od glavnih ciljeva našeg društveno odgovornog poslovanja je upravo da motivišemo druge da čine isto - da čine dobro. Vojvođanska banka već 149 godina posluje kao pouzdan i etičan partner našim klijentima. Od osnivanja do danas, naš princip je bio i ostao da aktivno učestvujemo i pomažemo u unapređenju uslova u zajednici u kojoj poslujemo. Zahvaljujući takvom pristupu, tokom godina smo se profilisali prvenstveno kao banka koja okuplja različite generacije istih porodica. Saradnja sa nama za brojne klijente je postala neka vsta tradicije, nasleđa koje se nastavlja. Za Vojvođansku banku to je velika čast i odgovornost da nastavi da ulaže napore kako bi pomogla u očuvanju pravih porodičnih vrednosti. To je ujedno i sjajna formula za stvaranje jednog fantastičnog kruga poklanjanja i pravdanja ukazanog poverenja. Ovo je za nas oprobani recept za dugu tradiciju i uspeh koji traje. Verujemo da je kao takav velika motivacija i jedini pravi put za sve firme koje žele da još dugo i uspešno da posluju.

Kompletan program i način prijave za učešće na konferenciji možete pogledati na zvaničnom sajtu www.color.rs/csrsrbija2017

Pogledajte još