Olimpijci ispraćeni u Vankuver

BEOGRAD, 1. februara 2010. (Beta) - Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac u društvu praunuka osnivača Srpskog olimpijskog kluba generala Svetomira Đukića, položio je venac ispred hotela "Moskva" na spomen ploču povodom 100-godišnjice olimpijskog pokreta u Srbiji.

"Velika mi je čast što danas imam priliku da vas pozdravim sa ovog mesta odakle je pre 100 godina olimpijska ideja krenula da se širi Srbijom. Tog februara 1910. nekoliko srpskih oficira na čelu sa Svetomirom Đukićem osnovali su Srpski olimpijski klub", rekao je Divac na svečanosti povodom jubileja.

On je dodao da je Olimpijski komitet kroz 100 godina dugu istoriju izgradio ugled i reputaciju i da je od prvog nastupa 1912. slao svoje misije na sve letnje i skoro sve zimske olimpijske igre.

"Naši olimpijci su vrhunskim rezultatima ostavili dubok trag. U istoriji smo zabeleženi kao 18. formirani nacionalni komitet, od 205 koliko ih danas ima, a naši sportisti su do sada osvojili 98 medalja", rekao je Divac.

Proslava 100-godišnjice Olimpijskog komiteta, bila je prilika i da se israte sportisti na Zimske olimpijske igre, koje će se održati u
Vankuveru. 

Predstavljen je tim koji će učestvovati, a Jasna Šekarić je zastavu koju je nosila na ceremoniji otvaranja OI 2008. u Pekingu predala Divcu, a on je zatim uručio skijašici Jeleni Lolović.

Lolovićeva će 12. februara nositi zastavu na svečenoj ceremoniji otvaranja Zimskih OI u Vankuveru, gde će Srbiju predstavljati 10 sportista, šest trenera i četiri člana misije OK.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković čestitala je Olimpijskom komitetu 100-godišnjicu, a sportistima poželela da dostojno predstavljaju Srbiju u Vankuveru.

"Nastavićemo sa radom koji smo zapoceli 2009. godine, kako bi srpskom sportu pripalo mesto koje zaslužuje - sam vrh svetskog sporta. Želimo da Olimpijski komitet bude jedan od ključnih stubova", rekla je Samardžić Marković.

Ona je dodala da za 10-tak dana počinju Igre u Vankuveru i da su zajedničkom saradnjom Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije omogućeni najbolji mogući uslovi za pripreme.

"Od njih očekujemo da daju sve od sebe kako bi dostojno reprezentovali svoju državu i to je sve", rekla je ministarka, koja se zahvalila svima koji su pomogli i pozvala domaće privrednike da u što većem broju ulažu u sport.

Zimske olimpijske igre održaće se od 12. do 28. februara u Vankuveru.

Pogledajte još