Izložbe u Beču – jesen velikih majstora

Foto: Brojgel: Proleće, 1565.© Albertina, Beč

Crteži i grafike Pitera Brojgela Starijeg se pored remek-dela Direra, Rafaela i Rubensa ubrajaju u najznačajnije zbirke bečke Albertine. U vlasništvu ovog bečkog muzeja nalazi se šest od oko 60 sačuvanih crteža holandskog umetnika kao i njegov celokupan grafičkiopus. Usveobuhvatnoj izložbi Albertina prati Brigelovo umetničko nastajanje i rasvetljava njegov značaj kao “Slikara seljaka”, “drugog Hijeronima Boša”, obnavljača panoramske umetnosti kao i društveno-kritičkog satiričara. (Piter Brigel Stariji, 8.9.-3.12.2017. Albertina, www.albertina.at)

Fotot: P. P. Rubens: Ecce Homo (oko 1612.)© The State Hermitage Museum, St. Petersburg 2017.

Muzej istorije umetnosti u Beču posebnu izložbu na jesen 2017. posvećuje velikom umetniku flamanskog porekla, Peteru Paulu Rubensu. Postavka pod nazivom „Moć promene“ obuhvata crteže, uljane skice, kao i velika platnaflamanskog baroknog slikara i osim dela iz bečke zbirke sadrži i brojne međunarodne pozajmice. (Peter Paul Rubens, Moć promene, 17.10.2017. -21.1.2018. Muzej istorije umetnosti, www.khm.at/rubens2017)

Foto: Rafael: Lični portret, 1506. © Galleria degli Uffizi Florenz

Za jesen je u Albertini predviđena još jedna izložba remek-dela – “Rafaelo”. Ova prva monografska izložba u Austriji, koja predstavlja rad italijanskog renesansnog slikara Rafaela Santija, sa 170 crteža i slika obuhvatila je sve značajne projekte čuvenog umetnika. Od ranog doba kada je živeo u umbrijskoj regiji, preko godina boravka u Firenci pa sve do rimskog doba, na izložbi se mogu videti fascinantna dela iz svih perioda njegovog stvaralačkog opusa. Pored dela iz zbirke Albertine posetioci će imati priliku da vide i Rafaelova dela pozajmljena izdrugih značajnih muzeja. (Rafaelo, 29.9.2017.-7.1.2018. Albertina, www.albertina.at)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.