Dani tajlandske kuhinje

Putovati u neku zemlju znači probati i njihova jela i na taj način shvatiti njihov temperament. Ovaj put je izbor pao na Tajland, zemlju sa hiljadu osmeha. Mi smo upravo bili na takvom jednom putovanju u restoranu “Metropolitan Grill”, hotela Hajat 

Gostujuću kuvari iz “Grand hotela Hajat” iz Bangkoka u Beograd su stigli u sastavu: šef Somprasong, koji ima više od 30 godina iskustva u kulinarstvu i njegov pomoćnik Piched koji je osam godina u lancu ovih hotela. Oni su se potrudili da sve svoje kulinarsko umeće predstave na Tajlandskoj kulinarskoj promociji, koja traje od 19. do 28. aprila. 

Ukoliko ne napomenete da vaše jelo bude manje ljuto, nakon dva-tri zalogaja osetićete potrebu za jednom cisternom vode. I pored svega, zahvaljujući začinima koji se koriste u pripremi jela, naročito ljuta paprika, đumbir i zeleni limun, tajlandska hrana je vrlo zdrava. Kažu da tajlandska jela oslobađaju disajne puteve. U svetu je tajlandska kuhinja među najcenjenijima, čak je u popularnosti pretekla kinesku kuhinju i to verovatno zbog svoje rafiniranosti i upotrebe raznovrsnih, fino izbalansiranih sastojaka. Tajland je najveći proizvođač i izvoznik pirinča na svetu pa se uz svako tajlandsko jelo servira pirinač, bilo kuvan bez ičega ili prepržen, a glavna funkcija mu je da ublaži ljutinu posluženih jela.

Osnovna karakteristika Tajlandske kuhinje krije se u balansiranju četiri osnovna ukusa: ljutog, kiselog, slatkog i slanog. Kako se specijaliteti ove kuhinje retko serviraju u vidu zasebnog jela, tokom promocije u restoranu "Metropolitan Grill" gosti će moći da uživaju u egzotičnom švedskom stolu sa predjelima, salatama, glavnim jelima i dezertima. 

Tajlanđani u toku dana uglavnom jedu tek da utole glad, ali je večera pravi praznik, kako za oči, tako i za sva ostala čula. Sto je pokriven činijama i činijicama raznolikog sadržaja. Na sredini je činija s pirinčem a oko nje, jedna preko puta drugih nalaze se jela. Na početku obroka se služe razna predjela, koja su tek uvod u obilan i ukusan obrok. To su prolećne rolnice, prepečen hleb sa belim lukom i ribom, riblje loptice, umak od račića koji se jede sa pirinčanim krekerima, razne korpice od testa i mesa... 

Neki od specijaliteta koji ćete moći da degustirate, a koje smo mi već probali za vas, jesu: tajlandska sušena govedina, hrskava piletina sa začinima, salata od zelene papaje sa čilijem, salata od kozica sa limunom i pečenim čilijem, čuvena "Tom Yam Goong" začinjena supa sa kozicama, limunom i korijanderom. Veliki izbor glavnih jela na bazi mesa, ribe ili plodova mora, brancin sa biberom, čilijem i kiselkasto-slatkim sosom. Od dezerta su na meniju kesten koji je potopljen u specijalni sirup koji mu daje ružičastu boju i koji se služi hladan sa dodacima izdrobljenog leda, mango sa slatkim pirinčem i banane sa kokosovim kremom.

Od napitaka u Tajlandskoj kuhinji preovlađuju čajevi, voćni sokovi i kokteli, kao i najpoznatije tajlandsko pivo “Singa”. 

Naše putovanje se ovde završava, a vama preporučujemo da se upustite u ljutu pustolovinu, da ne bežite od ove kuhinje, jer će vam biti zabavno da probate nešto novo.

Jelena Antonijević

Pogledajte još