CSR Srbija 2017 – Danilo Ćurčić: Cilj nam je da domaće kompanije stimulišu zaposlene koji na posao dolaze biciklom

Konferencija „CSR Srbija 2017“ održaće se 26. maja 2017. u hotelu 88Rooms u Beogradu.

Na ovogodišnjoj konferenciji govoriće se o zaštiti prava potrošača i razvoju održivih proizvoda, o savremenom konceptu upravljanja ljudskim resursima, i primerima dobre prakse u zemlji i inostranstvu. Saznaćemo i koji su doprinosi srpskih kompanija ostvarivanju ciljeva održivog razvoja UN, kakvo je to odgovorno i održivo poslovanje, kao i da li je održivost strateška prednost kompanija.

U panelu “Poslovanje u skladu sa principima održivog razvoja” učestvovaće i Danilo Ćurčić, osnivač “Bajsologije”, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Predstavite nam ukratko šta je to Bajsologija i na koji način je nastao ovaj koncept?

– Bajsologija je nastala kao portal na kom smo želeli da promovišemo bicikliranje u gradovima, kao vid modernog urbanog transporta i rekreacije, i pružamo savete i informacije koje bi mogle biti zanimljive svima onima koji bicikliraju. Nakon izvesnog vremena shvatili smo da nam je potrebno da izađemo iz virtuelnog sveta i počnemo da se aktivnije bavimo unapređenjem održive urbane mobilnosti i promenom vladajuće paradigme koja se svodi na planiranje i razvoj gradova po meri automobila. Nadamo se da uspevamo u tome i da akcija Samo ne autom i druge stvari utiču na ove promene.

Akcija “Samo ne autom” je odličan način da se promoviše smanjenje zagađenja, gužvi u saobraćaju. Da li bi kompanije i same trebalo da promovišu i podstiču svoje zaposlene na ovakve akcije?

– Apsolutno! To nam je upravo i ideja – da pokažemo da je moguće i od odlaska na posao napraviti zabavno takmičenje, ali i da je neophodno da svi zajedno radimo na smanjenju emisije štetnih gasova, gužvi u saobraćaju i generalno podsticanju održive urbane mobilnosti. Nadamo se da će u narednom periodu kompanije pokrenuti akcije kojima će podstaći svoje zaposlene da dođu na posao biciklom, peške ili na neki drugi način koji – samo ne autom. Postoje primeri u svetu gde kompanije dodatno stimulišu, finansijski i nematerijalno, one zaposlene koje na posao dolaze alternativnim prevoznim sredstvima. Cilj nam je da jednog dana takve primere vidimo i kod nas!

Poslednjih godina globalni i IT lideri, ali i mnoge lokalne samouprave po Evropi, postavili su vožnju biciklom do posla kao trend. Na koji način ovaj model primeniti i u Srbiji?

– Nije teško, potrebno je samo pronaći način da se zaposleni motivišu da počnu da dolaze biciklom na posao. Siguran sam da onog trenutka kada zaposleni shvate sve prednosti dolaska na posao biciklom, neće im više ni biti potrebni podsticaji. U slučajevima koje smo mi uspeli da vidimo kompanije podstiču zaposlene kroz davanje raznih povlastica, od slobodnih dana do isplate simbolične naknade za svaki pređeni kilometar. Pored toga, bitno je i da kompanije promene način na koji gledaju na ovo pitanje. Zašto se pored garaže za automobile ne bi mogla obezbediti i sigurna parking mesta za bicikle, pumpa, paket opreme za krpljenje guma ili sličan alat za sitne popravke?

Kompletan program i način prijave za učešće na konferenciji možete pogledati na zvaničnom sajtu www.color.rs/csrsrbija2017

Foto: Privatna arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.