OPREZ: Samo jedno piće dnevno povećava rizik od raka dojke

Istraživači su analizirali podatke o 12 miliona žena i 260.000 slučajeva raka dojke iz 119 studija. Rezultati su pokazali da konzumiranje samo 10 grama alkohola dnevno može da poveća rizik od raka dojke pre menopauze za pet procenata, dok je u postmenopauzalnom periodu rizik veći za devet odsto.

Alis Bender, šef programa ishrane AICR-a, objasnila je u studiji da je alkohol poznat kancerogen koji može da ošteti DNK i poveća estrogen. Ovaj hormon, s druge strane, može da poveća rizik od raka kod ljudi svih uzrasta.

Ana Mektirnan, stručnjak za prevenciju raka iz Centra za istraživanje raka Fred Hutčinson i vodeći autor studije, kaže da je iznenađena ishodom istraživanja.

Neke druge studije su ukazale da je taj rizik započeo tek sa dva ili više pića dnevno. Ali ova meta-analiza, gde smo kombinovali rezultate iz mnogih velikih studija, bila je definitivna – rekla je ona u izjavi koju prenosi Sputnik.

Dobra vest je da su istraživači otkrili način da se smanji rizik od raka dojke za 17 odsto kod žena pre menopauze i 10 odsto kod žena u menopauzi. Sve što lepši pol treba da uradi jeste da povećaju broj energičnih treninga.

Prema studiji, energična aktivnost dodatno smanjuje rizik od raka dojke u odnosu na umereno vežbanje. Za to vreme, gojaznost povećava rizik od mnogih kancera, jer određene vrste telesnih masti oslobađaju opasne hormone i jedinjenja.

Sa ovim sveobuhvatnim izveštajem dokaz je jasan: fizički aktivan način života, održavanje normalne telesne težine i ograničavanje upotrebe alkohola – sve su to koraci kojima žene mogu da smanje rizik – rekla je Mektirnanova, uz napomenu da ove smernice ne garantuju da ćete sigurno da izbegnete rak dojke, ali se mogu uporediti sa vezivanjem pojasa u automobilu.

To vam ne garantuje da ćete biti spašeni od povrede u saobraćajnoj nesreći, ali se rizik od fatalnog ishoda smanjuje korišćenjem pojasa – rekla je ona.

Izvor: Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.