Hag i dalje glavna prepreka ka EU

BRISEL, 2. februara 2010. (Beta) - Srbija, uz Hrvatsku, ima najveće potencijale da ubrza približavanje Evropskoj uniji, ali saradnja sa Haškim tribunalom ostaje glavna prepreka koju mora da savlada na tom putu, smatraju predstavnici Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje Zapadnog Balkana.

"Zbog neizbežnih činjenica - jer je najveća zemlja u regionu i ima najveći broj stanovnika - Srbija ima najveće potencijale i najveće kapacitete da na putu ka EU napravi dosta evidentan proboj i ubrza svoje približavanje", rekao je izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin u razgovoru sa novinarima iz Srbije koji su bili u poseti evropskim institucijama u Briselu.

Govoreći o procesu ratifikacije Kacin je podsetio da će Savet EU o tom procesu odlučivati u junu, nakon novog izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom. Kacin je, međutim, ukazao da bi u slučaju hapšenja preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića taj proces bio ubrzan.

Šef delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Eduard Kukan smatra da je i pored rasprave o zamoru u proširenju Unije, generalna atmosfera pozitivna i da u EP ima mnogo dobre volje da se ide dalje sa proširenjem.

"Moj veoma prijateljski savet bi bio da su svakoj zemlji potrebni prijatelji u EP... Treba da zapamtite da na kraju ministri i šefovi 27 država su ti koji odlučuju. Vi, Srbija, treba da gajite dobre bilateralne odnose sa tim zemljama", rekao je Kukan.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.