Vlast ponižava sopstveni narod

BEOGRAD, 2. februara 2010. (Beta) - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u utorak, povodom rezolucije o zločinu u Srebrednici, da je nemoralna i nečovečna politika koja put u Evropu utire preko razdvajanja mrtvih i omalovažavanja nevinih srpskih žrtava.

"Takav put ne vodi nikud osim u ponižavanje sopstvenog naroda. Ako Skupština Srbije umesto jedne deklaracije kojom se osuđuju svi ratni zločini treba da donese neku posebnu deklaraciju, onda bi to trebalo da bude deklaracija o Jasenovcu gde je izvršen genocid nad našim narodom", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Koštunica je upozorio vlast da niko nema pravo da na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod stavi žig odgovornosti da je u njihovo ime počinjen zločin. "Onaj ko je bilo gde počinio ratni zločin ima ime i prezime i mora da odgovara, a svakoj nevinoj žrtvi ma koje vere bila moramo se pokloniti i odati poštovanje", naveo je Koštunica.

Predsednik DŠ je istakao da je "ovo trenutak kada Srbija umesto što podriva Republiku Srpsku", treba upravo sa Republikom Srpskom da se dogovori oko zajedničkog teksta deklaracije kojom bi se bez razlike osudili svi zločini na prostoru nekadašnje Jugoslavije i koja bi istovremeno bila usvojena u Beogradu i Banja Luci.

Pogledajte još