Država da se uključi u prebijanje dugova

BEOGRAD, 2. februara 2010. (Beta) - Saradnici beogradskog Ekonomskog instituta preporučili u utorak da se država aktivnije uključi u rešavanje problema nelikvidnosti srpske privrede.

Prema podacima Narodne banke Srbije blokirane račune ima više od 66.000 preduzeća i preduzetničkih radnji, čiji su dugovi 261 milijarda dinara.

Među blokiranim firmama je 75 odsto malih i srednjih preduzeća, 20 odsto su velika preduzeća, a pet odsto preduzetnici. U blokadi dužnoj od jedne godine je dve trećine nelikvidnih preduzečha, a trećina ima blokiran račun duže od tri godine.

Ti podaci, kako je rekao ekonomista Vladimir Vučković, potvrđuju da oko 22.000 preduzeća praktično i ne postoji, a da još 22.000 dugoročno ne ispunjava svoje obaveze, koje su veće od njihove imovine.

On je na predstavljanju novog broja biltena Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije "Makroekonomske analize i trendovi" ukazao da u centru ekonomske politike treba da budu mala i srednja preduzeća koja najviše utiču na porast nelikvidnosti.

Pogledajte još