Povelja za građansku hrabrost

BEOGRAD, 02. februar 2010. (FoNet) - Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Zoran Panović ovogodišnji su dobitnici "Povelje za građansku hrabrost Dragoljub Stošić".

Nagradu, treću godinu za redom, dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.

"Povelja za građansku hrabrost Dragoljub Stošić" se dodeljuje za odgovornost za javno izgovorenu i napisanu reč, rekao je na svečanoj dodeli nagrada predsednik žirija Milovan Jovanović.

Jovanović je, obrazlažući odluku žirija rekao da je Ljajić nagradu zaslužio jer je od 2000. godine obavljao "najteže i najodgovornije, najneprijatnije i nezahvalnije poslove u državi", ali i zato što je ostao normalan i što je odoleo izazovima koje donose moć i vlast.

"Ljajić je ostao normalan, skroman, profesionalan čovek koji, za razliku od drugih srpskih političara drži reč", rekao je on i dodao da su poslovi koje je Ljajić radio i koje radi poslovi koje drugi nisu hteli da prihvate.

Jovanović je ocenio i da je sloboda medija u Srbiji danas veoma sužena i kontrolisana, a da Panović kao urednik jednog ozbiljnog lista zaslužuje ovu nagradu.

"List Danas je na profesionalan i ozbiljan način objavljivao ono što druge reakcije nisu smele", naglasio je on.

Povelju ministru rada i socijalne politike uručio je predstavnik Unije sindikata, a Ljajić je rekao da mu je drago što je dobio nagradu iz tri razloga.

"Čast mi je jer ova nagrada nosi ime čoveka koji je svoj život posvetio borbi za radnička, sindikalna i ljudska prava što je i moj politički ideal", rekao je on i dodao da mu je zadovoljstvo što "jedan sindikat dodeljuje ministru rada nagradu u možda najtežoj godini u socijalno-ekonomskom smislu".

Prema Ljajićevim rečima treći razlog za zadovoljstvo je što "postoje ljudi koji ipak gledaju i vreduju nečiji rad, tako da je ova nagrada, najveća satisfakcija za ono što sam uradio u 2009. godini".

Panović je rekao da je je Povelja koju je dobio nagrada koju je zaslužila cela redakcija lista, istakavši da u Srbiji i u listu Danas ima mnogo hrabrijih novinara od njega.

"Ovu nagradu doživljavam kao nagradu za Danas. To je list koji je od svog osnivanja pokazao zavidan stepen hrabrosti", zaključio je on.

Pogledajte još