Za zdravu kičmu: vežebe i san

Recite zbogom bolovima u leđima! Pored bavljenja odgovarajućim sportom, probleme sa kičmom možeta da sprečite i odabirom odgovarajućeg dušeka i sa dovoljno sna.

Kičma je oslonac celog tela. Zbog toga je dodatno važno da ona bude zdrava. A tome možete doprineti čak i noću. „Dovoljno sna i laganija hrana pre odlaska na spavanje su veoma važni“, smatra prof. doktor Burkhard Gustorf, upravnik odeljena za anesteziju i intenzivnu medicinu bečke bolnice „Vilhelminenšpital“. Jer, stomak je „glavni protivnik“ kičme i kada se on muči sa varenjem nekog oborka, onda je i celo telo napeto. Neprestanim okretanjem s jedne na drugu stranu kreveta kičma ne može da se opusti i odmori.

Pored dovoljno sna, odabir odgovarajućeg dušeka doprinosi očuvanju zdrave kičme. Bečki stručnjak savetuje da se prilikom odabira dušeka slobodno proba ležanje na njemu. „Svako telo je drugačije građeno i shodno tome nekom telu odgovara tvrd krevet, dok drugom pak mekan.“

Osim odabira pravog dušeka, ovaj bečki lekar savetuje i da se ujutro, pre ustanja iz kreveta uradi jedna mala vežba: protegnite se kao mačka, istegnite ruke i noge i udahnite duboko. Svakog jutra bi zapravo pet do deset minuta trebalo da radimo pomenutu vežbu istezanja.

Prilikom izvođenja ove vežbe ne smete da osetite bolove. U suprotnom Vam ovaj bečki stručnjak savetuje da se posevatujete sa lekarom. Osim navedenih saveta, zdravlje Vaše kičme čuva i bavljenje sportom. Najbolje bi bilo da to bude voženje bicikla, plivanje ili možda šetanje. 

(Compress)
BEČ, 2. februara 2010.

Pogledajte još