Vojvođanski tamburaši nastupili u Kolarcu u organizaciji "Tamburica Festa"

Nastupili su, upravo najbolji tamburaši na svetu uz čiju pratnju su vrhunski interpretatori izvorne narodne muzike iz Srbije i regiona, koji su u prethodnih devet godina učestvovali na festivalu i snimili pesme za dupli album, nagrađivani burnim aplauzima prepune Koncertne dvorane u "Kolarcu".

Veče umilnih zvuka otvorio je Željko Samardžić, nastavili su uz neprestane aplauze u taktu Halid Bešlić i Marinko Rokvić, zatim Čeda Marković i Zoran Kalezić. Merima Njegomir je razgalila publiku "Ivanovim koritima", a vrhunsko raspoloženje održali Nino Veličkovski, Danka Stoiljković i Zvonko Bogdan, dok su se za potpun umetnički doživljaj pobrinuli pripadnici mlađe garde, Dušan Svilar, Nikola Rokvić i Dženan Lončarević.

Specijalni gost bio je Mima Karadžić koji je recitovao "Vrapce" a pored slavi aplauza, ovacije su pobrali i majstori tambure, 21 član Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine predvođeni koncert majstorima Danilom Ninkovićem, Dejanom Radovićem i umetničkim rukovodiocem, Dubravkom Isakovim, muzicirajući složene kompozicije zahtevnih partitura. Vrhunac je usledio za kraj, kada su svi zajedno, predvođeni Lončarevićem, otpevali uz tamburašku pratnju pesmu Tošeta Proeskog.

- Namera svih nas u "Tamburica festu" je da pored negovanja tradicije i očuvanja baštine, pokažemo koliko je tamburica, taj mali istrument moćan i kako zvuče najzahtevnija dela klasične muzike iz pera majstora. Željko Samardžić i ja smo u ćaskanju došli na ideju da se na duplom albumu zabeleže dela naših interpretatora narodne muzike. To je bila "nemoguća misija", jer smo posao, koji se radi dve godine, "izgurali" za tri meseca. U prethodnih devet godina na festivalu je nastupilo 3.000 izvođača i svaki put stičemo nove prijatelje. Sve je urađeno na bazi prijateljstva i zato album nosi naziv "Prijatelji tamburice"- obratio se dr Jovan Pejčić, direktor festivala i naglasio da je novi prijatelj "Tamburice festa" Ruska federacija čiji će ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin i svečano otvoriliti ovogodišnji svetski tamburaški festival.

Pogledajte još