Kacin kritikovao Jeremića

BON/BEOGRAD, 3. februara 2010. (Beta) - Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin kritikovao je šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića zbog izjave da je u procesu evropske integracije Srbije "lopta prebačena u dvoriste EU", poručivši mu da se "ne radi o fudbalu, već o budućnosti Srbije".

"Ne ulazi EU u Srbiju, već se Srbija priključuje EU. Sve dok gospodin ministar bude mislio da je njegov zadatak da komentariše fudbalsku utakmicu - neće biti ministar spoljnih poslova na zadatku i nivou približavanja Srbije EU", istakao je Kacin u intervjuu za Dojče vele.

Kacin je rekao da EU trenutno nema pozitivan odgovor na zahtev Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji i ponovio da uslov ostaje saradnja sa Hagom. Upravo je proboj koji bi omogućio da se Srbija "suoči sa svojom prošlošću, kako bi bila spremna za svoju budućnost", sada izazov za srpske političare", rekao je Kacin. "Sve dok bude imala svoje nacionalne junake u 90-im godinama, oličene u liku i delu Ratka Mladića, Srbija ne može da odgovori na očekivanja EU i ne može da se približi EU", dodao je.

Pogledajte još