Zanimljivosti u vezi sa kandidatima za Oskare

LOS ANĐELES, 3. februara 2010. (Beta-AP) - Američka filmska akademije sopštila je nominacije za Oskare koji će biti dodeljeni 7. marta u Los Anđelesu, kao i neke od osobenosti u vezi sa kandidatima za najpoželjniji filmski trofej.

"Do neba" je tek drugi animirani dugometražni film nominovan za Oskara za najbolji film. Prvi je bio "Lepotica i zver", nominovan 1991. Ketrin Bigelou ("The Hurt Locker") je tek četvrta žena nominovana za Oskara za režiju, i tek druga Amerikanka, posle Sofije Kopole nominovane 2003. Ako dobije pozlaćenu statuetu, Ketrin Bigelou će biti prva žena kojoj je to uspelo.

Meril Strip i dalje drži rekord među glumcima po broju nominacija - 16. Ove godine je nominovana za glavnu ulogu u filmu "Džuli i Džulija". To je četiri nominacije više od Ketrin Hepbern i Džeka Nikolsona koji imaju po 12 nominacija. Ketrin Hepbern je, ipak, osvojila četiri Oskara, Nikolson tri, a Meril Strip dva.

"Bela traka" je tek deveti pretežno crno-beli film koji je nominovan za najbolju kameru od kada je akademija 1967. izbacila posebnu kategoriju za najbolju kameru u crno-beloj tehnici. Od 2000, samo su "The Man Who Wasn't There" i "Laku noći i srećno" bili kandidati u toj kategoriji.

Pogledajte još