Prosvetarima otpremnina od 200 evra za godinu staža

BEOGRAD, 3. februara 2010. (Beta) - Sa Ministarstvom finasija dogovoreno je da zaposleni koji dobrovoljno odlaze iz obrazovnog sistema dobiju otpremninu od 200 evra za svaku godinu radnog staža, saopštio je u sredu predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

"Dogovoreno je i da zaposleni koji ispunjavaju jedan uslov za odlazak u penziju, a odlaze iz obrazovnog sistema, dobiju otpremninu od šest prosečnih bruto plata u ustanovi u kojoj rade ili šest prosečnih bruto plata u privredi, ako im to više odgovara", kazao je Pavlović na konferenciji za novianre.

Pavlović navodi da su direktori škola mogu da daju saglasnost na dobrovoljni odlazak zaposlenog nastavnika samo ukoliko to ne remeti nastavu, pa zbog toga mnogi koji žele da daju otkaz uz otpremnine to neće moći da učine.

Prema Pavlovićevim rečima škole bi do 5. februara trebalo da obave anketiranje zaposlenih, a do 8. febrara Ministarstvu priosvete dostave spiskove zaposlenih koji žele da uz otpremnine napuste obrazovni šitem. "Ukoliko bi se obistinile procene da na dobrovoljni odlzak pristane oko 5.000 zaposlenih u školama stvorila bi se ušteda od milijardu dinara. To bi omogućilo da se plate zaposlenih u prosveti od septembra povećaju za 4,5 odsto", tvrdi predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.