The Jesus and Mary Chain na Exitu

Elem, Glazgov 1985. godine nije bio baš neko mesto za super provod. Kiša i osirotela radnička klasa Tačerkine Britanije. East Kilbride je bio još gori, kao predgrađe kišovitog škotskog grada. Tu su odrastali braća William i Jim Reid, koji su, ruku na srce, imali tada moderne frizure a la Crvena Jabuka. To se zvalo „big hair“ tada i bilo je iznimno seksi, čisto da kažem. Samo su, kao Beavis i Butthead, gledali TV dok im se mozgovi nisu spržili i maštali su o suncu. Ali su bili duboko depresivni.

Napravili su prvi album koji se u britanskoj štampi, recimo u NME, smatra jednim od krucijalnih albuma u istoriji muzike. I jeste. Uzeli su melodije američkog surf-popa i pedesetih i 60-ih godina i ogrnuli su ih u ruho nesnosnih distorzija i buke, pankerski. Ako obratite pažnju na to šta se peva u njihovim pesmama, to su vrlo jednostavne i zašećerene melodije koje su otpevane na sanjiv i depresivan način. Beach Boys meet Velvet Undergound. I tako je rođena nova vrsta muzike, shoegaze. Ikonični album Psycho Candy koji je promenio svet. Zbog njih je smišljen i naziv indie-rock. Svirali su svirke od po 30 minuta okrenuti leđima publici i onda su govorili „to je to, nemamo više pesama, 15 pesama po dva minuta smo upravo odsvirali u cugu“. Naravno, izbijali su skandali i neredi na njihovim svirkama.

Nema puno bendova koji izmisle novu vrstu muzike, rekao sam to već. Ali, The Jesus and Mary Chain su to uradili. Na kasnijim albumima su svirali sa distorziranim gitarama i ritam mašinom (neobična kombinacija), i svirali su gitare kada niko to nije, u 80-ima. Postali su legende. Zilion bendova je počelo da svira depresivno-vesele gitarski distorzirane pesme buljeći u pod i cipele (te otud i naziv shoegaze). Dream poperi su ih obožavali. Jedan od braće Reid umalo nije oženio ikonu dremapopa, Hope Sandoval iz Mazzy Star. Sada su se vratili novim albumom „Damage and Joy“ posle više od decenije pauze.

A sve je počelo time što su dva brata u kišovitom gradu želeli da naprave muziku koju bi oni voileli da čuju jer im je sve ostalo bilo smeće. A njihova nije bila. Ako ste u nedoumici, setite se beskrajno romantične završne scene iz filma Izgubljeni u prevodu i besmrtne pesme „Just Like Honey“. The Jesus and Mary Chain su na Exitu 2017. u petak i pevaće i sviraće nam svoju muziku, veselu muziku za duboko depresivne ljude.

Tekst: Žikica Milošević

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.